Koncertna promocija horske muzike Petra Krančevića 1. novembra

0
422

Kako se najavljuje iz mitrovačke Muzičke škole, horske kompozicije Petra Krančevića ponovo će, posle skoro 100 godina tišine od poslednjih izvođenja, ugledati svetlost dana, i to na koncernoj promociji u utorak, 1. novembra, sa početkom od 19 časova, u Sabornom hramu Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici.

Priprema i izdavanje zbornika pod nazivom „Horska muzika Petra Krančevića“ zasluga je profesorke Jovanke Ivanić i Umetničkog udruženja Krančević, u sklopu obeležavanja jubileja 60 godina postojanja muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Naime, 1962. godine, nakon 10 godina muzičkog tečaja, stiglo je rešenje o otvaranju osnovne muzičke škole, koja kasnije dobija i ime „Petar Krančević“. Zbog toga je predloženo na sednici Nastavničkog veća Škole da baš 1.novembar bude dan kada će se započeti ciklus aktivnosti u slavu ovog značajnog jubileja.

Na koncertnoj promociji, najpre će se promovisati Zbornik koji je nastao nakon Jovankinog trogodišnjeg istraživanja i uređivanja. Do ovih dana, poznate su bile samo 3-4 kompozicije Petra Krančevića (Prkos, Prisen, Odbi se grana i Pomjanuh proroka), a nakon 1. novembra 2022. godine, javnost će biti upoznata sa čak 26 Krančevićevih kompozicija, od kojih je 14 duhovnog i 12 svetovnog karaktera. Kompozicije se nalaze u zborniku koji broji 105 strana, u tvrdom povezu i sa potvrdom da se muzikalija nalazi u fondu Matice srpske i Narodne biblioteke Srbije.

Na samoj promociji biće izvedeno 10 kompozicija Petra Krančevića u izvođenju horova:

Simonida“ (omladinski hor iz Beograda kojim diriguje mlada studentkinja dirigovanja Jelica Čukarić) i

Prisen” iz Sremske Mitrovice, koga čine trenutno zaposleni nastavnici i učenici MŠ „Petar Krančević“, ali i nekadašnji zaposleni nastavnici i nekadašnji učenici škole, sada uspešni studenti ili nastavnici u drugim školama i institucijama u Sremu i šire. Ovim horom diriguje upravo Jovanka Ivanić, autorka zbornika.

Kao treći hor, nastupiće i hor „Krančević„, koga čine učenici srednje muzičke škole u Sremskoj Mitrovici. Na njima ostaje da dalje pronose delo kompozitora zahvaljujući kojem je muzička umetnost na ovom području na veoma visokom nivou.

Događaj, koji je jedinstven za muzičku umetnost u Sremu ali i šire, i jedinstven za kulturu uopšte, uveličaće doktor muzikologije iz Novog Sada, Dušan Mihalek, koji je dobar deo detinjstva provodio i u Sremskoj Mitrovici, a koji skoro 30 godina živi i radi u Izraelu. Gospodin Mihalek se najviše bavio istraživanjem o životu i delu Petra Krančevića.

Izdavanje zbornika „Horska muzika Petra Krančevića“ omogućila je i finansijski podržala Gradska uprava za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica, uz podršku brojnih prijatelja i saradnika na projektu očuvanja i promovisanja lika i dela Petra Krančevića. Izdavač je Umetničko udruženje „Krančević“ iz Sremske Mitrovice, a za štampu je odgovorna štamparija Kolorprint iz Laćarka.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here