Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda

0
737

U obraćanju medijima, organizatori projekta „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda”, predstavili su rezultate i sve pozitivne efekte koje je ovaj projekat doneo.

Projekat „Korpa sremskih tradicionalnih proizvoda” sproveo je Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice, u okviru šireg programa „Podrška razvoju proizvodnih kapaciteta u agro-industrijskom sektoru u Srbiji” koji finansira Ruska Federacija, a sprovodi Program UN za razvoj (UNDP).

 “Mitrovačka Agencija za ruralni razvoj od samog početka je podržala ideju ovog projekta. Prepoznat je značaj i doprinos projekta u unapređenju lokalne ruralne ekonomije kroz umrežavanje lokalnih proizvođača tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih i zanataskih proizvoda i subjekata koji se bave seoskim turizmom.”- rekao je  Petar Samardžić direktor Agencije doadajući da je realizovano sedam radionica, dva okrugla stola i jedna završna konferencija.”

“U okviru edukativnog dela izdate su i dve brošure o značaju marketinga i brendiranja proizvoda u ruralnim područjima kao i o načinu registracije biznisa u istim. Potpisana je i izrađena jedna deklaracija uz izradu memoranduma o razumevanju koju su potpisali dvedesetak subjekata čiji su se proizvodi i našli u korpi lokalnih proizvoda koja je formirana i prezentovana na sajmu poljoprivrede Agrosirm. Korpa će se na tržištu naći u vidu diplomatskog ili korporativnog poklona. Način poručivanja je istaknut na flajerima na info-lecima i info-pultovima koji su postavljeni na svakom od registrovanih seoskih turističkih domaćinstava na teritoriji Sremske Mitrovice. U okviru projekta izrađen je i sajt sremskakorpa.rs gde su predstavljeni svi subjekti koji su deo ovog prijekta. Postavljeno je 25 braon turističkih tabli koje će dodatno povećati vidljivost i proizvoda i usluga koje ovi subjekti nude i afirmisati i brendirati Srem i Sremsku Mitrovicu kao značajnu gastro-turističku destinaciju.”- objasnio je Samardžić.

Svi subjekti uključeni u projekat, i proizvođači i turistička domaćinstva, dobijaju i odgovarajuću turističku signalizaciju, kao i zajedničku internet prezentaciju i medijsku promociju, čime će se obezbediti veća vidljivost svih projektnih subjekata. U okviru projekta, štampane su i brošure „Od ideje do registracije biznisa u ruralnim područjima” i „Značaj regionalnog marketinga i brendiranja u ruralnim područjima”, čime se afirmiše legalna proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih i zanatskih proizvoda (domaća radinost).

Ukupna vrednost projekta je 21.250 USD od čega je iznos kofinansiranja od strane UNDP-a 19.050 USD.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here