KUPINOVO: Uspešan nastup Etno-grupe “Oganj” iz Sremske Mitrovice

0
752

Stihovima “Pesme Majke Angeline”, a u nastavku duhovnom pesmom “Govori Gospode”, započeo je četrdesetominutni koncert Etno grupe “Oganj” iz Sremske Mitrovice u okviru petog po redu “Pećinačkog kulturnog leta” koje se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Pećinci.

Ljubitelji tradicionalnog zvuka su imali priliku da u nedelju 11. avgusta po prvi put u dvorištu Etno kuće “Putnik” u Kupinovu uživaju u ovoj vrsti muzike, a tokom “Večeri etno muzike” nizale su se tradicionalne srpske pesme poput “Moj Dragane, moja vero mala”, “Sele, selo moje okićeno gorom”, “Preli prelo”, “Gde si bilo jare moje”, “Gugutka guka vo soje” i “Žali Zare”.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja istakao je da se ovogodišnja manifestacija proširala na čak devet sela pećinačke opštine.

Kupinovo i ambijent Etno kuće u ovom selu obavezuju nas da programe poput ovog organizujemo češće. Naša misija je da negujemo kulturu, jezik i veru u ovom delu Srema, a večerašnje gošće iz Sremske Mitrovice su nam na veličastven način pomogle u tome“, istakao je Devrnja.

Podršku pri relizaciji ovog događaja pružila je Mesna zajednica Kupinovo koja je ujedno i jedan od organizatora manifestacije “Dani Majke Angeline” koji se održavaju od 9. do 12. avgusta.

Kupinovo je tokom “Pećinačkog kulturnog leta” imalo priliku da, pored večerašnjih gostiju iz Sremske Mitrovice, pre samo desetak dana ugosti i članove Crkvenog hora “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice. Drago mi je što su meštani našeg sela imali kvalitetne programe tokom ovogogodišnje manifestacije Kulturnog centra Pećinci“, rekao je predsednnik Mesne zajednice ovog sela Perica Odobašić.

Posebno oduševljenje kod publike izazvala je dvadesetšestogodišnja solistkinja Svetlana Mitrović iz Sremske Mitrovice koja je izvela tri pesme: “Marijo, ćero mori”, “Dogodine na Kosovu” i “Crven cvete”, dok je šesnaestogodišnja Jovana Brzak iz Erdevika interpretirala pesme “Sinoć sjala jedna zvijezda mala” i “Sini, jarko sunce sa Kosova”, a dvadesetpetogodišnja Kristina Tadić iz Mačvanske Mitrovice pesme “Da sam izvor voda ladna”, “Vo naše selo Malovo” i “More, izgrejala sjajna mesečina”.

Ova etno grupa koju čine jednaest žena na čelu sa etnomuzikologom Valentinom Tadić iz Mačvanske Mitrovice specifična je po tome što u svom sastavu spaja pevačice različitih generacija, pa tako najmlađa članica ima svega šesnaest, a najstarija pedesetdve godine.

Sem srpskih tradicionalnih izvode i duhovne pesme bez instrumentalne pratnje ili uz ritmičku pratnju na tarabuci i dairama. Naziv grupe asocira na ognjište i toplotu doma u kojem je majka i žena.

(Slobodan Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here