Kursevi za nezaposlene pružaju novu šansu

0
321

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) građanima na birou nudi besplatne kurseve preko digitalne platforme za učenje na daljinu. Građani mogu da pohađaju dve obuke – ‘Aktivno traženje posla’ i ‘Put do uspešnog preduzetnika’.

Za kratko vreme ovi kursevi doživeli su veliku popularnost, pa je tako prošle godine više od 5.000 građana nadogradilo svoja znanja preko ove digitalne platforme. Samo u prva dva meseca 2023. godine obuke je završilo gotovo 800 ljudi.

Obuka ’Put do uspešnog preduzetnika’ jedan je od najpopularnijih programa i namenjen je nezaposlenim licima koja žele da pokrenu sopstveni posao i koja se nalaze na evidenciji NSZ. U 2022. godini pohađala ju je i umetnica Lana Pavlović.

Za obuku sam čula od koleginice. Završila sam Primenjenu akademiju, 20 godina sam bila samostalna umetnica i članica Udruženja primenjenih umetnika, a onda sam odlučila da uđem u preduzetničke vode i pokrenem svoj posao”, kaže Pavlović, koja se bavi izradom umetničkog nakita i ima sertifikat starog zanata.

Govoreći o dvodnevnoj obuci Pavlović ističe da ima “odlična iskustva”.

Dosta su mi pomogli (predavači), naučili su me da napravim biznis plan i osnažili su me da pokrenem biznis. Dolazim iz domena gde je biznis nešto što je daleko, naučna fantastika i ipak sam se na kraju obučila i uspela da se usmerim u preduzetničkom pravcu”.

Ona ovih dana slavi prvu godinu preduzetničkog života.

Stalno primenjujem ono što sam naučila na obuci. Od marketinške i biznis strategije preko svega ostalog što smo radili na kursu. Sve je našlo primenu u realnom životu”, kaže Pavlović i dodaje da preporučuje svima koji razmišljaju o preduzetništvu da prođu kroz ovu obuku NZS.

Nakon što je prošla obuku, ohrabrena, Lana je dodatno konkurisala kod Nacionalne službe i dobila subvenciju za samozapošljavanje u iznosu od 300.000 dinara.

Digitalnu platformu za učenje na daljinu omogućila je Nemačka razvojna saradnja u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ. Obuke su zasnovane na interaktivnim audiovizuelnim sadržajima i omogućavaju praćenje lekcija tempom koji je prilagođen svakom pojedincu, po želji i više puta. Posebnu novinu predstavljaju onlajn verzije ovih obuka na romskom jeziku, namenjene nezaposlenima romske nacionalnosti.

Korišćenje platforme je veoma jednostavno, a nezaposleni obuku mogu da pohađaju preko bilo kog uređaja (mobilni telefon, tablet, laptop, desktop računar), bez potrebe instaliranja bilo kakvog dodatnog softvera. Za sve dodatne informacije u vezi sa pohađanjem navedenih onlajn obuka, nezaposleni sugrađani mogu da se obrate svom savetniku za zapošljavanje u nadležnoj filijali NSZ.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here