LAĆARAK: Obeležen 20. jul – dan kada su meštani otišli u partizane

0
814

Laćarci su nizom manifestacija obeležili 20. jul – dan kada su meštani ovog sela masovno otišli u partizane. Te 1942 .godine 38 mladića je otišlo na Frušku goru i pridružilo se partizanima.

Proslava ovoga značajnog jubijela je započela u 10 sati u hramu Svetog Arhangela Gavrila gde su služen parastos svim laćaračkim borcima iz svih oslobodilačkih ratova Srbije.

U holu Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ koja nosi ime narodnog heroja iz Laćarka otvorena je izložba „USTANIČKA FRUŠKA GORA“ Turističke organizacije Grada Novog Sada i izložba fotografija i dokumenata povodom 110 godišnjice Prvog balkanskog rata, u organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca.

Na skupu su se prisutnima obratili Savka Jovanović zamenica pretsednika SUBNOR-a Mesne zajednice Laćarak; Zoran Miščević zamenik načelnika gradske uprave za kulturu i sport grada Sremske Mitrovice; Predrag Vukmirić potpredsednik SUBNOR-a AP Vojvodine, a na kraju se obratio i otvorio izložbe Miodrag Kapor državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije.

U kulturno-umetničkom delu su učestvovali etno grupa Srpski dom pod upravom Ivane Marketanović i Jasna Arbanas, sekretar Istorijskog arhiva Srem. Pored gostiju, meštana Laćarka otvaranju izložbi su prisustvovala deca iz zabavišta Čuperak iz Laćarka sa svojim vaspitačima.

Potom se pristupilo polaganju venca na Spomen ploču palim borcima i žrtvama terora 1941-1945 u holu Doma kulture vence i cveće je položilo četrdeset delegacija. Na kraju ovako sadržajnog dana Laćarci i njihovi gosti su se družili u Lovačkom domu uz zvuke partizanskih i rodoljubivih pesama.

Organizator obeležavanja bio je SUBNOR Mesne zajednice Laćarak.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here