LAĆARAK: Obezbeđen automobil za inkluziju dece u predškolskom uzrastu

0
866

Za vrtić „Čuperak” u Laćarku, zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  nabavljeno je vozilo koje će se koristiti za inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje.

Projekat „Inkluzija dece u ranom razvoju” se sastoji iz 3 komponente: a to su Mobilna škola roditeljstva u selima i prigradskim naseljima, diversifikovani programi za decu od 3 – 6,5 godina u mestima Mačvanska Mitrovica i Laćarak kao i rad sa roditeljima.

Planirano je da se projekat završi 2022. godine, a tiče se dece u predškolskim ustanovama, dece u inkluzivnom najranijem periodu. Što se tiče Sremske Mitrovice, obuhvaćena su deca pored školske ustanove u Laćarku i u Mačvanskoj Mitrovici jer tu imamo najviše romske populacije i dece kojima je potrebna pomoć u ovom obliku. Projekat će se raditi u tri faze, a automobil koji smo dobili od Ministarstva prosvete, pomoću kojeg ćemo sprovoditi projekat, tako da budemo dostupni svima kojima je pomoć potrebna, bićemo u mogućnosti da dođemo do svih udaljenijih mesta u našoj opštini, to je naš cilj, da budemo dostupni i da pružamo pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna.” objasnila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Milan Pašić zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izrazio je zadovoljstvo što je u našem gradu:

Danas smo imali priliku da uručimo donaciju, vozilo koje im je neophodno za mobilnost na nivou i Mačvanske Mitrovice i sela u blizini kako bi se radila edukacija roditelja i kako bi se uključila deca iz osetljivih društvenih grupa i maksimalno razvijali njihovi potencijali i kapaciteti. Verujemo da je ovaj jedan korak u unapređenju predškolstva i da će na ovaj način više dece i roditelja biti uključeno.”

U okviru projekta, u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja uključeno je više od 80 dece romske nacionalnosti, koja prethodno nisu pohađala vrtić. Osim ovih aktivnosti, koje su dale dobre rezultate do sada, projektom su predviđene dodatne aktivnosti koje realizuju članovi mobilnog tima, a to su savetodavne aktivnosti kao što su pomoć u pribavljanju ličnih dokumenata, matičnih brojeva, kao i pomoć u rešavanju pitanja iz oblasti socijalne zaštite što je od velikog značaja pri upisu u vrtić i osnovne škole.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here