Sremskomitrovački portal

Ledinačko jezero na Fruškoj gori – POSTAJE PARK PRIRODE!

Posle višegodišnjih peripetija, protivljenja, podrške, dilema, ali i odlučnosti firme „Alas“ u Rakovcu, koja čini deo austrijske „Asamer grupe“, na Fruškoj gori je upravo počelo pražnjenje Ledinačkog jezera, odnosno njegova rekultivacija, da bi na tom mestu bio podignut jedinstven park prirode u jugoistočnoj Evropi.

To podrazumeva i novi život Ledinačkog jezera, koje neće biti trajno isušeno, o čemu se do sada uveliko spekulisalo, već će ostati centralno mesto budućeg parka prirode.

Na tom mestu se do pre desetak godina nalazio rudnik kamena „Srebro“, oko čije sudbine je bilo i najviše nesporazuma.

Radovi na rekultivaciji (prethodno su prekinuti na samom startu odlukom nadležne vodoprivredne inspekcije), koji će biti obavljani u naredne četiri godine, počeli su nakon naknadnog odobrenja nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i njegove Direkcije za vode.

Svi radovi će se obavljati u skladu sa dobijenim dozvolama republičkih i pokrajinskih organa, a Direkcija za vode nedavno je, zapravo, potvrdila vodoprivrednu saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu i Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“. Kompanija „Alas“ je dobila i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na projekat rekultivacije nekadašnjeg površinskog kopa još u julu prošle godine.

Da bi sve išlo u skladu sa ekološkim zahtevima, postavljenim u pomenutim dozvolama, radove kod Ledinačkog jezera, posebno ispuštanje vode iz bivšeg površinskog kopa „Srebro“, nadziraće Vodoprivredno preduzeće „Šajkaška“ iz Novog Sada.

Inače, prvi poduhvat u okviru čitavog projekta rekultivacije – ispumpavanje vode iz jezera obavlja firma „Moping“ iz Požarevca i ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali završetak ovog dela posla biće okončan do početka jeseni. Budući da se radovi obavljaju na području Nacionalnog parka „Fruška gora” i u blizini naselja, preduzete su i posebne mere bezbednosne prevencije, pa se propusnim kanalom koji može da prihvati 1.000 litara vode u sekundi iz jezera ispušta tek maksimalno 300 litara vode u sekundi.

Prva faza radova na bivšem kopu kamena podrazumeva, pored ostalog, i saniranje postojećih puteva unutar lokaliteta „Srebro“, instaliranje neophodne opreme za izvođenje tehničke rekultivacije i, naravno, pražnjenje akumulirane vode i obezbeđivanje okolnog prostora od njenog nekontrolisanog oticanja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Živković)

Exit mobile version