Litija Svetog kneza Lazara u Šidu

0
770

U Nikolajevskoj sabornoj crkvi u Šidu, u subotu, 18. juna, pred kivotom sa delićem moštiju Svetoga kneza Lazara odslužilo je večernju službu sveštenstvo Arhijerejskog namesništva šidskog u molitvenom prisustvu Episkopa sremskog Gospodina Vasilija.

Posle bogosluženja, Sveti knez spremio se da pođe sa carskim sveštenstvom i blagočestivim narodom, u Litiji do Lazarice šidske. Slovo o Svetome knezu Lazaru proizneo je protojerej-stavrofor Jovan Milanović, rektor Karlovačke bogoslovije.

Podsetivši na sjajne momente iz srpske istorije i Srpske Crkve, na put Svetog kneza Lazara od vojskovođe branioca vere i Otadžbine do preseljenja među monahe i monahinje u Ravanici, potom u fruškogorskoj Ravanici, otac Jovan Milanović je kazivao o ogromnoj duhovnoj snazi Svetog kneza Lazara sa čijim blagoslovom su podizani manastiri Ravanica ćuprijska i Ravanica fruškogorska.

Po promislu Božjem ponovo je 1985. godine Sveti knez stao u ćuprijsku Ravanicu. Blagoslovom Episkopa sremskog Vasilija Sveti knez Lazaru ponovo je stao ovde u Šidu, godine 2006. da utvrdi predivnu svetinju Lazaricu šidsku koja zajedno sa dalmatinskom Lazaricom jeste jedan od najzapadnijih evropskih hramova posvećenog ovom Božjem ugodniku, srpskom svetitelju. Mi danas činimo jednu divnu istorijsku litiju koja će ispuniti anale i hrama i grada. Šida i blagodaću Božjom ulice grada Šida i srca pravoslavnih hrišćana. Zato u radosti i kreposti da odavde iz Svetonikolajevske saborne Crkve gde su mošti 16 godina prebivale krenemo osnaženi i nošeni velikim Svetim knezom i carem, mučenikom Lazarom.“, kazao je prota Jovan Milanović.

Posle večernjeg bogosluženja kivot sa česticom moštiju Svetog kneza Lazara litijom je nošen kroz grad Šid. Litiju je predvodio Episkop Vasilije sa predsednikom šidske opštine Zoranom Semenovićem, sveštenstvom, monaštvom.

Nakon toga, program „Lazarevo Obretenije“ kazivali su glumci šidskog amaterskog pozorišta Branislav Nušić, režiju potpisuje Cvetin Aničić.

Stihove pesme Vidovdan kazivala je autorka, Snežana Mihajlović, dok je duo harmonika i flauta Osnovne muzičke škole Filip Višnjić u izvođenju Aleksandra Slavujevića u klasi nastavnice Ljiljane Đačanin, i Nine Vuković, u klasi nastavnice Ivane Đorđević, izveo kompozicije Tebe pojem, Marijo slavna i Sini jarko sunce u aranžmanu Ljiljane Đačanin.

Svečana Akademija završena je raspevanim kolom naroda i članova šidskog KUD-a „Sveti Sava“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Vesti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here