MAČVANSKA MITROVICA: Iz Brodogradilišta “Vahali” otpušteno više od 200 radnika!

0
4746

Iz kompanije “Vahali” u Mačvanskoj Mitrovici otpušteno je 200 radnika zbog smanjenog obima posla tokom pandemije koronavirusa.

Kako navodi sajt VOICE, ako se izuzmu radnici u administraciji, u proizvodnji tokom marta i aprila otpušteno je nešto više od polovine zaposlenih, što potvrđuju i radnici kazujući da “dele sudbinu jeftine i uglavnom obespravljene radne snage u Srbiji”.

Po mojoj proceni, otpušteno je zapravo preko 200 radnika u proizvodnji i mislim da je ostalo oko 150. Tačno je da se osetio smanjen obim posla kada je zdravstvena kriza krenula, ali oni su olako otpustili tolike ljude. Da ima volje, ponovo bi mogli da ožive posao, ali su, čini mi se, samo tražili pogodnu situaciju za smanjenje broja radnika“, rekao je jedan od otpuštenih radnika.

Iz uprave brodogradilišta kažu da je jedini razlog otpuštanja smanjen obim posla, otkazivanje narudžbina od nekih mušterija i dodali da u skorijoj budućnosti neće vraćati otpuštene radnike.

Za 200 od 500 radnika je prestao radni odnos po osnovu tehnološkog viška i prestanka važenja ugovora na određeno vreme i to, za većinu, tokom marta i početkom aprila. Kriterijum je bio samo jedan: smanjenje troškova poslovanja, a usled otkazivanja ranije planiranih projekata od strane naručilaca. Trenutno se ne razmatra mogućnost vraćanja radnika”, saopštili su iz “Vahalija”.

Na pitanje da li je rukovodstvo nameravalo da uzme pomoć države, koja je nešto kasnije i dodeljena privrednicima, kratko su odgovorili da ta opcija nije “razmatrana”.

Otpušteni stalno zaposleni radnici dobili su otpremnine i savet da “traže nešto drugo”, dok su onima koji su imali ugovore na određeno veme, isplaćeni iznosi u visini od 60 odsto zarade do datuma do kada im je važio ugovor.

Ova holandska firma nije dobila državne subvencije za zapošljavanje kada je došla 2005. godine prvo u Beograd, a potom se odatle 2013. preselila u Mačvansku Mitrovicu.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kazala je da radnici u brodogradilištu u Mačvanskoj Mitrovici nemaju svoj sindikat, što je jedan od razloga zašto u ASNS-u nisu znali da je više od 200 radnika otpušteno, budući da nema sindikalaca u firmi koji bi im javili.

Za ovakvo stanje ja najviše krivim domaći menadžment, koji izaberu stranci. Oni najčešće, mimo vlasnika, sprovode represivne mere, pa i zabranu sindikalnog delovanja, a sve sa ciljem što većih sopstvenih zarada, bonusa i što manjih problema“, navela je Ranka Savić.

Tako se i otpušteni radnici pitaju da li iko zna za njih, jer “nigde nisu čuli ni videli da se piše o Vahaliju”. I zaista, niko iz Ministarstva rada i nijedan medij nije ukazao da je više od 200 porodica potencijalno ostalo bez prihoda.

Otpušteni radnici u Vahaliju, delili su sudbinu većine radnika u inostranim fabrikama, radnici kažu da im je prećeno smanjivanjem plata, ukoliko bi u radnom vremenu koristili mobilni telefon, ili otišli samo minut ranije na pauzu. Takođe, navode da poslovođe nisu štedele na tempu rada i na “treniranju” strogoće.

Ceo radni dan je u minut isprogramiran. Ujutru u sedam sirena se pali i smena kreće. Ne smeš da sedneš, ne smeš da staneš. Ako ranije odeš na pauzu, pretili su smanjivanjem plata. Ljudi su poplašeni“, svedoči jedan od bivših radnika.

Komentarišući ovo, predsednica ASNS kaže da je takav položaj posledica zvanične politike države koja strane investitore privlači “dobrim, ali jeftinim” radnikom.

Profesor Pravnog fakulteta Mario Reljanović rekao je da ne postoji zakon niti pravni mehanizam koji bi sprečio poslodavca da otpusti radnike u uslovima pada proizvodnje, ali je dodao da postoji jasna zakonska procedura kada je reč o otpuštanju stalno zaposlenih koji imaju pravo da se vrate na posao u roku od tri meseca od otkaza, ukoliko se obim posla poveća.

(voice.org.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here