Sve manje stanovnika u Erdeviku

0
2236

Erdevik, najveće od 18 sela šidske opštine, za poslednjih par godina, ostalo je bez oko 800 stanovnika. U potrazi za poslom odlaze ne samo mladi već i čitave porodice, koje najčešće u inostranstvu traže bolji život.

Nekada se ovde lepo živelo od poljoprivrede, a ni radničkim porodicama nije bilo loše. Dosta se ulagalo, ali iole značajniji posao urađen je pre više godina kada su asfaltirani svi lokalni i regionalni putni pravci koji prolaze kroz Erdevik uključujući tu sve ulice, u ukupnoj dužini 14-15 kilometara.

Treća je godina kako nije uspeo referendum za nastavak samodoprinosa, selo je ostalo bez izvornih prihoda te se radi u skladu sa mogućnostima. Prošle godine je urađen deo posla na renoviranju Doma kulture, a delimično su uređeni i atarski putevi. Redovno, MZ pomaže u organizovanju jedne od najvećih manifestacija u šidskoj opštini – tradicionalne Kulenijade.

Planova ima dosta za ovu godinu.

Erdevik, nadaleko poznat po vinima, gastronomiji, jezerima, multikulturalnosti, ukratko – bogatim prirodnim i kulturnim nasleđem, kao da se pomalo uspavao u svojoj šarolikosti. Nadneo se nad njega veliki znak pitanja – kako ga razbuditi?

 

 

http://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/sve-manje-stanovnika-u-erdeviku_884089.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here