MARTINCI: Predškolci obeležili Dan planete zemlje

0
376

Neposrednim učešćem predškolaca u radovima u bašti, obeležen je Dan planete zemlje posvećen najmlađima, obrazovanju o životnoj sredini i udruživanju. Tom prilikom, deca Pripremne predškolske grupe u Martincima, upoznata su sa ciklusom razvoja biljaka, na Poljoprivrednom gazdinstvu Stojnić.

Dan planete Zemlje prilika je za obrazovanje, pa je Poljoprivredno gazdinstvo Stojnić osmislilo projekat sa decom predškolskog uzrasta sa ciljem da se deca  upoznaju, aktivno učestvuju, prate ciklus razvoja biljaka (povrća), od semenke do zrelog ploda. U plasteniku su odvojili površinu koju su deca dobila na korišćenje, a sav prinos koji daju njihove biljke biće prodat na njihovoj  tezgi.

Po rečima direktorke Dušice Pavlović Mataruga, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj dala je podršku ovom projektu.

Ovaj projekat ima ne samo edukativni, već i humanitarni karakter. Radi se o tome da je grupa pripremnog predškolskog programa zajedno sa porodicom Stojnić ušla u njihov plastenik i izvršila rasađivanje biljaka. Kada kažem da ima edukativni karakter, mislim da će deca biti upoznata sa celim ciklusom razvoja biljaka, i pratiće ga od momenta sadnje do momenta prodaje. Takođe, kada kažem da projekat ima humanitarni karakter, mislim da će svi prihodi od prodaje plodova tih biljaka biti uplaćeni u humanitarne svrhe za lečenje dece. Izuzetno sam srećna i Agencija će uvek podržati ovakve akcije zato što imaju humanitarni karakter”, rekla je direktorica Pavlović Mataruga.

Marta Stojnić, ispred poljoprivrednog gazdinstva, kazala je da se oni bave povrtarstvom, a objasnila je kako je do ove saradnje došlo.

 „Na ideju smo došli jer su naša deca uživala sa nama u plastenicima. Bilo im je zanimljivo da se igraju sa zemljom, biljkama, i bili su, prosto, raspoloženiji kada su sa biljkama i u prirodi. Razgovarali smo sa vaspitačicom Slavicom, njoj se ideja dopala i decu smo, kada su krenula u vrtić, doveli ovde da vide kako to izgleda i šta sve ovde ima. Tako su oni od prvog dana sejanja paradajza zapravo sa nama. Sami su posejali svoje semenke u kontejnere, kasnije su ga pikirali u čaše, rasadili u plastenik. Sve su obavili sami i uspeli su da sagledaju čitav ciklus rasta biljke od semena, a nadamo se da će ga ispratiti do zrelog ploda pre nego što se raspuste. Takođe, na Dan planete zemlje, rešili smo da rasadimo i papriku, učeći ih simbolično da ako prirodi damo više zelenila, ona će nam vratiti to svojim plodovima”, izjavila je Marta Stojnić.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here