MITROSREM: Postignut dogovor – otpremnine 200 evra po godini staža!

3
1739

Radnici sremskomitrovačkog preduzeća ”Mitrosrem” koje je u UPPR-u (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), posle 20 dana prekinuli su štrajk.

Oni su u ponedeljak u popodnevnim satima potpisali sporazum po kojem im je već u utorak isplaćeno 50 odsto januarske plate, a od ove pa narednih nedelja po 25 odsto zarada, kako bi se izmirili zaostali lični dohoci iz perioda od decembra 2018. godine, pa do februara. Stevan Jovanović, predsednik samostalnog sindikata u ovom preduzeću, kaže da je postignut i dogovor o socijalnom programu, po kojem će radnici biti isplaćeni 200 evra po godini radnog staža.

Radnici koji su podržali štrajk, njih oko 220 radnika od ukupno 360, od utorka ponovo su na radnim mestima i nastavljaju aktivnosti koje su prekinuli zbog kašnjenja plata za dva prethodna meseca.

Nama je izašlo u susret Ministarstvo poljoprivrede, koje je prebacilo pare u iznosu od 30 miliona dinara, na kontu duga iz 2010. godine zbog eutanazije svinja na našoj farmi, kada se pojavila svinjska kuga. Ministarstvo pravde u čijoj smo trenutno nadležnosti, opredelilo je 170 miliona dinara, za opremnine zaposlenih radnika i to za nas 120” – kaže Jovanović, dodajući da su radnici zadovoljni sa isplatom socijalnog programa kako je isplaniran.

Predsednik sindikata posebno naglašava, da mu je drago što su zaposleni oslobođeni krivice zbog štrajka, kao i što su povučena rešenja koja su bila namenjena za otkaz pojedinim radnicima.

I pored svega ovoga što smo postigli u ponedeljak, radnici ne veruju da će u firmi biti bolje. Zato su mnogi i iskazali volju za socijalnim programom. Mi nastavljamo normalno da radimo, a kakava je dalja budućnost preduzeća videće oni koji budu ostali u njemu” – ističe Jovcanović.

U Ministarstvu pravde kažu da od 2014. godine, ”Mitrosrem” nema ni jedno kreditno zaduženje. Do sada je po UPPR dužnicima koji su njime obuhvaćeni isplaćeno oko 500 miliona dinara.

(Smiljka Kostić)

3 COMMENTS

  1. Radnici nisu dobili 50posto plate. To što ste objavili nije istina. Proverite vest pre objave…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here