Mitrovačka biblioteka čuva kulturno blago i istoriju

0
2403

Više od jednog veka prošlo je od osnivanja prve čitaonice u Sremskoj Mitrovici. Biblioteka „Gligorije Vozarović“, jedna je od najstarijih biblioteka u Sremu.

Njeni temelji se vezuju za 1886. godinu, kada je u Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, odnosno prva Biblioteka u gradu. Ove godine mitrovačka Biblioteka obeležila je 152. godine postojanja, ali i dalje nastavlja svoju kulturnu tradiciju.

Ni posle 152 godine postojanja, građani Sremske Mitrovice nisu prestali da neguju ljubav prema pisanoj reči. Zato je biblioteka i danas omiljeno mesto svim ljubiteljima knjige. U dečjem odeljenju, zoni mladih i odeljenju za odrasle u kući od knjige, zatekli smo iskrene zaljubljenike u pisane reči.

Mitrovačka Biblioteka podeljena je u nekoliko odeljenja i to: odeljenje za popularizaciju knjige, zavičajna zbirka, čitaonica sa stručnom i naučnom literaturom, dečje odeljenje, ali i za rad sa odraslima.

Dečje odeljenje raspolaže fondom od 35 hiljada knjiga, a broji više od 1500 članova. Prema rečima zaposlenih, mališane najviše interesuju knjige o Srpskoj istoriji.

U odeljenju sa stručnom literaturom, koje uglavnom posećuju studenti, pored mira, može se naći  posebna i retka naučna literatura, ali se ona ne iznosi iz biblioteke.

U odeljenju za rad sa odraslima, u prijatnom ambijentu, nalaze se police sa više od 83 hiljade knjiga, dok je broj čitalaca oko 1400. Ovde se nalazi i najstarija knjiga, autora Prokopija Bolića, koja potiče iz 1816. godine.

Direktor ove ustanove Rajko Sekulić, s ponosom ističe da je Biblioteka „Gligorije Vozarović“, još uvek temelj, mesto i riznica u kojoj se čuva kulturno blago i naša istorija.

(Lj. Ć. / STV)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here