Mitrovačka gradonačelnica osudila vršnjačko nasilje u OŠ „Sveti Sava“

0
1417

Povodom nasilja koje se dogodilo nad učenicima Osnovne škole „Sveti Sava”, održana je konferencija za novinare u Gradskoj kući na kojoj je gradonačelnica Svetlana Milovanović osudila događaj i konstatovala da je zaštita dece i učenika od nasilja prioritet i složen proces u kome treba svi da učestvuju, nastavnici, rukovodstvo škola, roditelji, učenici i lokalna zajednica.

Podsećanja radi, slučaj vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Sveti Sava” desio se kada je učenik osmog razreda fizički napao trojicu drugih đaka. Jedan od dečaka koji su bili umešani u fizički sukob na velikom odmoru hospitalizovan je nakon događaja i potom je otpušten na kućno lečenje.

Ovaj slučaj nas je sigurno sve potresao ali ono šta je u svemu ovome dobro jeste da nije bilo velikih posledica po zdravlje deteta. Naravno da mi kao lokalna samouprava, na čemu treba da radimo u saradnji sa školama je prevencija. Škole to već rade u okviru svojih planova i programa treba još više npr. i u sklopu Dečje nedelje kada su sve aktivnosti baš predviđene radi druženja dece, radi učenja, radi zaštite dece, bez obzira da li su kulturne aktivnosti u pitanju ili sportske. Ovo može biti još jedna od tema koju škole mogu da uključe u svoj program, ne samo u Dečjoj nedelji, nego uopšte. Škole imaju jasne protokole po kojima postupaju u ovakvim slučajevima kada se desi vršnjačko nasilje. Ova škola je sprovela sve mere po koracima po kojima to treba, tako da je sada na njihovom timu da proceni na koji način će, verovatno, preduzeti neke disciplinske mere protiv učenika ali to ostaje na rukovodstvu škole da reši. Mi svakako osuđujemo ovakav način, uopšte, kada dođe do ovakvih slučajeva.” –rekla je gradonačelnica Milovanović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here