Mitrovačka gradska biblioteka obeležava 155 godina od osnivanja

0
337

Ove godine, 4. februara, mitrovačka gradska biblioteka “Gligorije Vozarović” obeležava 155 godina postojanja.

Tim povodom, rukovodstvo Biblioteke pokrenulo je akciju popusta na godišnju članarinu, u svim svojim odeljenjima, koja će trajati od 1. do 3. februara.

Pored toga, tokom ove sedmice, na monitoru postavljenom u fondu Odeljenja za odrasle koji je vidljiv sa šetališta, biće emitovana prezentacija, kao svedočanstvo višedecenijskog postojanja i rada Biblioteke „Gligorije Vozarović“. Autor teksta je Moravka Todić, viši diplomirani bibliotekar, a autor filma je Igor Čolak.

Srpska građanska Čitaonica u Sremskoj Mitrovici osnovana je 4. februara 1866. godine. Te godine na osnivačkom listu se nalazilo 116 imena, smeštena je bila u gostionici kod „Zelenog venca“, a prva pravila su bila napisana na nemačkom, službenom jeziku Vojne krajine. Godine 1868. pravila su u Novom Sadu odštampana na srpski jezik. Na svakih 14 dana održavani su javni zborovi sa poučnim i zabavnim predavanjima ili su se javno čitali odlomci iz novih knjiga i časopisa, a pristup na zborovima je bio dozvoljen svima i onom ko nije bio član ali je želeo da se „duševnom hranom založi“. Iz izveštaja iz 1866. Čitaonica je posedovala knjižnicu sa 191 knjigom, da bi 1888. taj broj porastao na 1205 knjiga. Iz prostorija kod „ Zelenog venca“1895. Čitaonica se seli u Srpski dom.

Šestog septembra 1914. godine Čitaonicu je zahvatio požar. Iz plamena, knjige su spasili Gimnazijalci, a sačuvao ih je, u sanducima, do kraja rata trgovac Andra Lazić. Godine 1919. Čitaonica se preselila u prostorije Imovne opštine i odatle nastavila da vrši svoju kulturnu delatnost.
Tokom Drugog svetskog rata, Srem pada pod upravu Nezavisne države Hrvatske, te se zabranjuje upotreba ćirilice i knjiga štampanih ćirilicom.

Deo knjiga je spašen tako što je razdeljen među stanovništvom koje ih je sačuvalo do kraja rata. Posle završetka rata, Gradska knjižnica i čitaonica u Sremskoj Mitrovici počela je sa radom 1948. godine pri Domu kulture i imala 2165 knjiga. Godinu dana kasnije preseljena je u prostorije u centar grada i fond joj se povećava na 4.445 knjiga. Uz nju su postojale i Sindikalna knjižnica i Knjižnica društva „Matija Gubec“. Godine 1950. po preporuci Ministarstva stapaju se u jednu Narodnu biblioteku „Prosveta“. U prostorije Srpskog doma Biblioteka se seli 1969. godine, a biblioteka je dobila naziv po knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću.

Zajednica matičnih biblioteka Srbije je 1971. godine Biblioteci „ Gligorije Vozarović“ dodelila nagradu Milorad Panić Surep za postignute rezultate u razvoju bibliotečke delatnosti i unapređenju bibliotekarstva u republici.

Danas je biblioteka smeštena u tri fizički odvojene prostorije u centru grada i šest ogranaka u okolnim selima (Bosut, Kuzmin, Martinci, Jarak, Čalma, Šašinci). U jednom delu biblioteke se nalazi Dečje odeljenje sa Zavičajnom i Matičnom službom, posebno je izdvojeno Naučno odeljenje i Odeljenje za odrasle sa odeljenjem za nabavku i obradu knjiga i Odeljenjem za mlade. Ukupan fond Biblioteke broji preko 130.000 knjiga.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je mesto okupljanja ljubitelja pisane reči, književnosti i umetnosti uopšte, ona je riznica mudrosti i izvor znanja iz najrazličitijih oblasti nauke, stvaralaštva i života.

Osim rada sa korisnicima, u bibloteci se tokom godine organizuju brojni atraktivni događaji, promocije, predavanja, izložbe i radionice sa decom i mladima. Popularišu se knjige i čitanje, čuvaju i digitalizuju stare i retke knjige, neguje zavičajni identitet naše zajednice, te kroz saradnju sa predškolskim i školskim ustanovama, stvara i neguje čitalačka publika.

U vremenu iza nas, godine bez susretanja i javnih događanja, kada smo svi bili okrenuti svojim domovima i porodici, mnogima se otvorio i načinio privlačnijim svet knjiga, a samim tim i biblioteka. U bibliotečkom fondu, svako je mogao pronaći literaturu u skladu sa ličnim interesovanjima, od klasika do aktuelnih naslova, najrazličitije žanrove i oblike književnosti. Bibliotečke aktivnosti, promocije i usavršavanje preusmerene su na jedine moguće, internet kanale, onlajn aplikacije i društvene mreže, kako bi biblioteka ostala u kontaktu sa vernim čitaocima, savremenim dešavanjima i kolegama iz sveta bibliotekarstva.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here