Mitrovački „Agrobiznis inkubator“ se predstavio na sajmu AGRO BELGRADE 2023

0
605

Na  međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2023“, koji okuplja 1000 izlagača i brendova, predstavio se i Grad Sremska Mitrovica sa 15 poljoprivrednih proizvođača u okviru Agrobiznis inkubatora.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić izjavio je, prilikom obilaska štanda Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica, da je glavni cilj ovog biznis inkubatora da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na tržištu dođu do krajnjeg kupca sa svojim proizvodima.

Štand Agrobiznis inkubatora obišli su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, gde su ih domaćini potpredsednik Branko Ćurčić i dekan Poljoprivrednog fakulteta pro. dr Nedeljko Tica upoznali sa proizvođačima iz Srema koji su svoje proizvode predstavili na sajmu.

Želimo da pomognemo našim malim proizvođačima u njihovom nastupu na tržištu, sertifikaciji proizvoda, kao i marketinškoj promociji. I upravo danas ovde vidimo rezultate rada Agrobiznis inkubatora, jer na međunarodnom sajmu imamo 15 izlagača sa teritorije Srema“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

On je podsetio na to da je Agrobiznis inkubator u Sremskoj Mitrovici prvi takav inkubator u Srbiji, te da su njegovi osnivači Pokrajinska vlada, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice i Poljoprivredna stručna služba. Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica izjavio je da je studija koju je Fakultet uradio pokazala da je ovaj oblik podsticanja poljoprivredne proizvodnje izuzetno važan za AP Vojvodinu i celu Srbiju.

Iskustva susednih zemalja pokazuju da su agrobiznis inkubatori ozbiljni pokretači razvoja, te da imaju veliku ulogu u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, pre svega malih gazdinstava i njihovog povezivanja, u dolasku do mera finansijske podrške, poboljšanju kanala prodaje i postizanja boljih rezultata“, izjavio je dekan Tica. On je dodao da u Vojvodini imamo 120.000 poljoprivrednih gazdinstava, i izrazio uverenje da će u narednom periodu u AP Vojvodini i Srbiji biti osnovano još agrobiznis inkubatora ovakve vrste, koji će dati punu podršku našim poljoprivrednim proizvođačima.

Direktor Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica Radosav Panić kazao je da je ovo prvi nastup Inkubatora na sajmu.

Potražnja za zdravom hranom i za hranom poznatog geografskog porekla naš je cilj. Okupljamo porodična gazdinstva koja imaju svoju proizvodnju i podižemo preduzetnički duh u poljoprivredi“, izjavio je Panić.

Prvo predstavljanje na sajmu „Agro Belgrade 2023“, sa više od petnaest izlagača sa teritorije Srema, Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica imaće od 26. do 28. januara. Učešće na sajmu je važno jer poljoprivredni proizvođači mogu da vide kako njihovi proizvodi prolaze na tržištu, da se upoznaju sa konkurencijom i steknu iskustvo da bi unapredili proizvodnju.

Na manifestaciji će se predstaviti kompanije iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, kao i poljoprivredne zadruge iz Srbije i inostranstva.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here