Mitrovački prosvetari održali protest „STOP NASILJU U ŠKOLAMA!“

2
1257

U organizacija prosvetnih sindikata, i u Sremskoj Mitrovici juče su zaposleni u obrazovnim ustanovama održali protest koji je počeo tačno u 12 časova u Gradskom parku. Nakon protesta i obraćanja medijima i javnosti, sindikalni lideri su prosvetare pozvali na zajedničku šetnju ulicama grada.

Protest je održan u cilju traženja podrške u borbi za dostojanstvo profesije, sa zahtevom da se stane na put nasilju nad učenicima i prosvetnim radnicima.

“Ovo nije protest na kom ćemo pričati o lošem materijalnom položaju prosvetnog radnika, niti o normama, niti o formiranju odeljenja, ili manjku nastavnog kadra…Mi ovde, danas,započinjemo borbu za živote naših učenika i sopstveni život!”- navode prosvetari u svom saopštenju dodajući:

“Doživeli smo nedavno u Trsteniku napad učenika na profesora… doživeli smo u Subotici napad učenika na učenika…Beograd, Vranje, Vladičin Han… koliko je takvih slučajeva do sada zataškano? I zašto svakodnevno nedeljama, mesecima i godinama unazad uzalud ukazujemo na sve češće prisustvo različitih oblika verbalnog, fizičkog, digitalnog nasilja u gotovo svim obrazovnim ustanovama Srbije.

Ako ministar smatra da su kazne za nasilje u školama jasno definisane i da je prosvetni sistem odavno rekao STOP NASILjU, zbog čega naša deca dobijaju potpuno drugačiju poruku – da im se ništa neće desiti osim što će biti popularni na društvenim mrežama? Postavlja se pitanje da li mi to slavimo nasilje i nasilnike…?!

Koliko ovakvih slučajeva treba da se desi pa da država zaista iskoristi sve raspoložive resurse i konačno stane na stranu prosvetara? “

Kako se navodi, zbog svega pomenutog, prosvetni radnici će insistirati na dobijanju statusa službenog lica, hitnu promenu zakona i pojačanu kaznu za nasilnike u obrazovanju!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

2 COMMENTS

  1. Prosvetarima pod hitno oduzeti svaku platu, ne zaslužuju ni ovo što dobijaju. Svaki ima dodatni privatni posao za decu ih baš briga jer sve to naplate posle na privatnim školama. Samo otidjite kod debelog direktora jedne srednje škole u sm i dovoljno je sve videt. Profesori fizičkog svi imaju škole sporta a deca nikad smotanija, i lažu roditelje kako su im deca budući ronaldo i mesi

    • Bolje ćuti nego što pokazuješ koliko si jadan.
      Navedi imenom i prezimenom koji to svi nastavnici drže privatno časove a pogotovo one koji imaju privatne škole i klubove. Navedi bar pet iz jedne škole, po izboru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here