Mitrovački vatrogasci u borbi sa požarima u Grčkoj

0
2648

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice poslati u Grčku kako bi kolegama pomogli u gašenju požara, nastavili su borbu sa stihijom.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Niša, Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde, Jagodine, Kruševca i Kraljeva već 3. dan angažovani su danonoćno na gašenju požara na severnom delu ostrva Evija, zajedno sa pripadnicima Helikopterske jedinice.

Helikopterske jedinice su samo u sredu u 44 naleta izbacili 48 tona vode u rejonima mesta Elinika i Atalanti.

Vatrogasci-spasioci tokom srede nastavili su rad na lokalizaciji požara u selu Avgarija u severnoj Eviji, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Sa terenskim vozilima opremljenim pumpama visokog pritiska i vodom tokom dana nekoliko puta su intervenisali na gašenju manjih požara u obruču zone zaštite i time držali pod kontrolom požarnu liniju u dužini od preko tri kilometra, čime su sprečili širenje požara na hiljade hektara šumskih kompleksa i sela u okolini.

Takođe, srpski vatrogasci su tokom dana u nekoliko navrata pritekli u pomoć grčkim kolegama koji štite dve susedne zone i pomogli u gašenju otvorenog plamena, dok su noćas obilazili teren i povremeno reagovali na opožarenim površinama, kako bi liniju požara držali pod kontrolom.

O zdravlju naših vatrogasaca sve vreme brine medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je juče obišao vatrogasce i posadu Helikopterske jedinice angažovane na gašenju požara na grčkom ostrvu Evija, istakao je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ispunili naređenje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i pomogli bratskom grčkom narodu.

Fotografiju kako srpski i grčki vatrogasci drže zastave Srbije i Grčke podelio je i predsednik naše zemlje Aleksandar Vučić na zvaničnom Instagram profilu.

1.300 domova oštećeno

Najmanje 1.300 domova je oštećeno, od čega je bar 300 totalno uništeno požarom koji besni u Grčkoj u prethodnih devet dana i koji je uništio 84.500 hektara zemlje. Vlada je obećala da će procedura za kompenzaciju oštećenih građana biti brza, sa platformom za aplikaciju na državnom portalu koji će proraditi 18. avgusta, javlja danas „Katimerini“.

Vatra je gorela i u sredu uveče, a najkritičnija borba vodila se ispred okruga Arkadija na jugu Grčke – vatrogasci su uz pomoć sugrađana i podrške iz vazduha sprečavali požar da se širi. Gradonačlenik Gortjine Efstatios Kulis rekao je da je delovalo da se situacija stavlja pod kontrolu, ali su avioni i tokom noći gasili požar.

„Ovo je velika oblast i vatrogasci se suočavaju sa vatrom na više udaljenih frontova“, naglasio je.

Na ostrvu Evija takođe je gašen požar, a u akciji je učestvovalo više od 800 vatrogasaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here