Mitrovačko udruženje slepih i slabovidih obeležilo „DAN BELOG ŠTAPA“

0
366

Povodom Svetskog dana slepih, još nazvanog i „Dan belog štapa“ koji se obeležava 15. oktobra, u prostorijama Gradske organizacije slepih organizovana je nedelja Belog štapa u okviru koje su se održale razne aktivnosti kao što su izložba radova članova, upoznavanje sa Brajevim pismom kasnije oslepelih lica i članova njihovih porodica, kreativne radionice kao i druženje članova.

Dan slepih ustanovljen je 1992. godine Rezolucijom Ujedinjenih nacija kako bi se svetu skrenula pažnja na ljude oštećenog vida. U Srbiji ima oko 12000 slepih i slabovidih lica dok Gradska organizacija slepih sa
sedištem u Sremskoj Mitrovici ulica Parobrodska br.15, trenutno na svojoj evidenciji ima 220 članova.

U nepunih 20 godina rada, organizacija je što samostalno što u partnerstvu sa drugim organizacijama, realizovala preko trideset projekata od kojih su najznačajniji: obuke na računaru sa govornim softverom, obuke hodanja sa belim štapom, radio emisije posvećene slepim i slabovidim licima, opismenjavanje na
Brajevom pismu za kasnije oslepela lica, kuglanje za slepa i slabovida lica, obuke tkanja na razboju, itd.

Aktivnosti u organizaciji su raznovrsne, vršimo evidenciju slepih i slabovidih lica, zalažemo se za ostvarivanje njihovih prava na beneficije za koje uglavnom ne znaju, vršimo nabavku pomagala, pružamo pomoć pri zapošljavanju, podnosimo zahteve i pomažemo pri ostvarivanju prava na penziju kao i na negu i pomoć drugog lica.

Gradska organizacija slepih Sremska Mitrovica ima izuzetno dobru saradnju sa Gradskom upravom za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Grada Sremska Mitrovica, Centrima za socijalni rad Opština Šid i Sremska Mitrovica, javnim institucijama, nevladinim organizacijama, itd.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here