Mitrovčani nastavljaju saradnju sa francuskim Neverom

0
556

Delegacija grada Nevera iz Francuske, na čelu sa gradonačelnikom Deni Tirijom, u poseti je Sremskoj Mitrovici. Juče je delegaciju Nevera dočekao gradonačelnik Vladimir Sanader gradonačelnik i tokom sastanka bilo je reči o saradnji dva grada, kao i budućim koracima ka proširenju prijateljskih odnosa.

Dogovorili smo se da u narednom periodu nastavimo saradnju sa Neverom u oblasti kulture i obrazovanja i da je proširimo i na druge oblasti. Gradonačelnik Nevera je predložio da to bude u oblasti digitalizacije, a vrlo dobro znamo da je u Srbiji digitalizacija jedna od glavnih pretpostavki za dalji razvoj. Mi ćemo se na lokalnom nivou svakako dogovoriti da koristimo određene zajedničke platforme kako bi ta saradnja bila što intenzivnija. Takođe smo razgovarali o sferi obrazovanja, sferi poljoprivrede, auto-industrije, tako da u narednom periodu očekujemo jednu mnogo intenzivniju saradnju nego što je bila ranije.” rekao je gradonačelnik Sanader.

Gosti iz Francuske su juče obišli sve ustanove kulture, a danas se očekuje sastanak sa načelnicima gradskih uprava kada će detaljnije još pričati o određenim temama.

Gradonačelnik Nevera Deni Tirijo prilikom posete našem gradu izjavio je: „U ovoj delegaciji se nalazi i gospodin Alen Fremon koji je 2001. godine započeo saradnju između Sremske Mitrovice i Nevera. Cilj naše posete i nastavka saradnje je da potpišemo četvrti sporazum o saradnji između naša dva grada. Pored kulture i obrazovanja polja na kojima smo sarađivali do sada Sremska Mitrovica nam predlaže da proširimo saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede i industrije. Nas posebno zanima i odbrana od poplava, odnosno sistem koji ste vi nedavno uspostavili zato što se naš grad nalazi na Loari i ja sam ne samo zadužen za Never nego i na nacionalnom nivou, za zaštitu od poplava.”

Saradnja grada Nevera i Sremske Mitrovice uspostavljena je 20001. godine. U okviru te saradnje su završeni turistički vodič Plava linija, rekonstruisan je krov, mozaik, urađena je postavka keltske sobe u Lapidarijumu Muzeja Srema, aprovedene su edukacije iz oblasti kulture, arheologije i bibliotekarstva.

U okviru škole francuskog jezika realizovan je pilot projekat pod nazivom Škola francuskog jezika, koji je trajao od 2006. do 2007. godine, uz naredne projekte vezane za učenje francuskog jezika realizovanih do 2013. godine.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here