Mitrovčani zapaženi na III Omladinskom horskom festivalu

0
609

Učenici Muzičke škole “Petar Krančević” dobili su poziv iz uprave Srpske horske asocijacije (SHA) da učestvuju na 3. Omladinskom horskom festivalu koji se održavao u Novom Sadu. Ove godine taj festival više je imao karakteristike horske radionice, zbog trenutne epidemiološke situacije i postojećih zabrana.

Na žalost, put Novog Sada je moglo krenuti samo 11 učenika naše škole i hora “Krančević”. Tih 11 učenika, iz 2. i 3. razreda srednje škole, odlično su predstavljali naš ansambl i naš grad. Ponašali su se veoma odgovorno i profesionalno. Nosili maske, obezbeđivali distancu gdje god je to bilo potrebno, dezinfikovali ruke pri svakom korištenju notnog materijala ali i pjevali za sve one koji su ove godine bili sprečeni da učestvuju u horskoj radionici.  Na svu sreću, u subotu 31. oktobra se u Novom Sadu dešavala i manifestacija “Noć hramova”, zbog čega je kompanija Color Media Comunications snimila kompletan improvizovani koncert kojim se završila naša horska radionica.”- rekla je profesorka Jovanka Ivanić.

Koncert bez publike i bez ikakve najave u javnosti, realizovali su učenici iz Negotina, Aleksinca, Zrenjanina, Novog Sada i Sremske Mitrovice, u saradnji sa dirigentima Tamarom Petijević (NS), Zoricom Kozlovački (ZR), Ružicom Rajković (NG), Anom Kovačić ( NS), Miljom Milovanović (AL) i Jovankom Ivanić iz Sremske Mitrovice. Izvedeno je desetak kompozicija koje su pevači obrađivali na zajedničkim probama u predivnom ambijentu novosadske Sinagoge.

 “Koncert nije bio uobičajen  jer je realizovan u praznoj sali Sinagoge, što predstavlja najveću nesreću za svakog izvođača. Uopšte nije prijatno pripremati program kada znate da nećete imati slušaoce u publici. Međutim, svi mi koji smo učestvovali u ovoj radionici, potrudili smo se da naši učenici steknu nova profesionalna znanja, učestvuju u timskom radu, što je osnova horskog izvođaštva, kao i da steknu iskustvo pjevanja na koncertnom podijumu. Pored toga, imali su priliku raditi sa različitim dirigentima, koji su dali sve od sebe da, u vremenima kada je pevanja skoro zabranjeno, prenesu najkonkretnija uputstva pri obradi određenog dela. Na mene je poseban utisak ostavilo, pored kompozicije “Tebe pojem” Mokranjca, kao himne horskog pjevanja u Srbiji, izvođenje Betovenove “Ode radosti”, uz gudače iz škole “Isidor Bajić”. Na taj način smo i mi dali doprinos u obilježavanju 250. godišnjice od rođenja velikog Ludviga van Betovena.”- kazala je profesorka Ivanić.

Završni nastup polaznika ove horske radionice je snimljen zahvaljujući upornosti uprave SHA ali i činjenici da se iste večeri održavala manifestacija “Noć hramova” koju je pratila kompanija Color Media Communication, na čijem you-tube kanalu se može i čuti i videti nastup združenih glasova iz 5 gradova Srbije.

Nadamo se da ćemo 2021. godine biti slobodniji i zdravstveno bezbedniji i da ćemo sa lakoćom moći uključiti veći broj učenika naše škole u ovaj nesvakidašnji ali višestruko značajan projekat. Posebno se radujem što će horska omladina Srbije, samim tim i Sremske Mitrovice, imati mogućnost da se uključi u rad prvog Nacionalnog omladinskog hora, čije osnivanje je započeto upravo realizacijom horske radionice koja se dogodila proteklog vikenda. Neka živi muzika!“- zaključila je profesorka Jovanka Ivanić.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here