Mitrovica štedi zahvaljujući zameni uličnog osvetljenja!

1
560

Među prvim gradovima Sremska Mitrovica je zamenila staro javno osvetljenje za LED osvetljenje kroz model javno-privatnog partnerstva na teritoriji celog grada.

Zašto su projekti energetske efikasnosti najbitniji u ovom trenutku za našu zemlju?

Prvo, ušteda električne energije na godišnjem nivou je u ovom projektu 3.000.000 kWh, a ušteda CO2 na godišnjem nivou 1.590 tona! Ako uzmemo prosek, da je apsorpcija ugljen-dioksida (CO2) jednog hektara šume oko 6 tona godišnje (to su šume koje su stare minimalno 30-40 godina), onda dobijemo izuzetnu cifru. Sremska Mitrovica je smanjila zagađenost vazduha ovim projektom kao da su posadili 265 hektara šume!

Drugo, projekat se finansira iz uštede, bez zaduženja i direktnog investiranja grada. U ovom slučaju znači da će za 13 godina javnog ugovora, grad ostvariti novčanu uštedu u budžetu od minimalno 39.500.000 dinara, tako da nijedan dinar nije uložio iz sopstvenih sredstava, a sve rizike projekta snosi privatni partner, odnosno investitor, firma ESCO ELIOS Doo. Gradu ostaje mogućnost da sa razlikom u novcu investira u neke druge potrebne projekte, za koje nisu bili u mogućnosti da realizuju do sada, ali im ova ušteda to omogućava.

U međuvremenu, smanjuje se zagađenost vazduha, prave uštede u budžetu, a korisnici odnosno građani, dobijaju bolju uslugu.

Kako je saopštio načenik gradske uprave Miroslav Jokić: „Stare svetiljke, ukupno 9.616 komada, zamenjene su novim LED svetiljkama, čime smo obezbedili efikasnije korišćenje energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i smanjenje operativnih troškova funkcionisanja i održavanja sistema javne rasvete. Godišnja ušteda električne energije iznosi 70,4%, a na bazi toga projektuju se velike finasijske uštede. Uštedeće se oko 13.000.000 dinara samo na troškovima održavanja rasvete, a realizacija celog projekta se finansira iz svih tih ušteda. To je ono što nam je i najbitnije kod realizacije ovog projekta – da dobijemo modernu, racionalnu, energetski efikasnu javnu rasvetu, a da realizacija tog projekta neće ništa dodatno koštati naše sugrađane. Nova rasveta je postavljena u gradskom području, ali i svim selima. Omogućena je daljinska kontrola i upravljanje sistemom, odnosno daljinsko paljenje, gašenje i dimovanje jačine rasvete. Takođe, biće olakšana i prijava kvarova i brže reagovanje po prijavama, jer je kroz numerisanje svetiljki obezbeđen i digitalni registar sistema.”

Očekivani vek trajanja novih LED svetiljki je 25 godina – skoro duplo više od trajanja javnog ugovora.

(Olivera Stefanović Stanković)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here