Mobilni paneli za miran san Mitrovčana

3
2550

Proteklih dana privedeni su kraju radovi na rekonstrukciji savskog keja u dužini od 1.057 metara. Uređena je obaloutvrda, postavljeni su montažni stubovi za panele, postavljen je nov mobilijar i urađene su tartan i nove behaton staze.

Juče je izvedena i vežba postavljanja mobilnih panela koji bi služili kao zaštita grada od visokih voda i mogućih poplava.

Radovi su se sprovodili u dva dela, prvi deo je obuhvatao parterno uređenje keja u okviru kojeg je postavljen novi mobilijar, a podrazumevao je i izradu tartan staze kao i nove behaton staze koja će biti pešačko-biciklistička. Behaton će biti za pešake i bicikliste, tartan će biti za trčanje i šetnju.” – rekao je Aleksandar Narandžić predstavnik Vodoprivrednog preduzeća „Sava”.

U sklopu ugovora urađena je i hala za smeštaj mobilne opreme, na rumskom putu, na izlazu iz Sremske Mitrovice. Planirano je da se mobilna oprema po demontaži sa keja uskladišti u njoj. Stubovi na koje će se montirati paneli u slučaju pretnji od poplava postavljeni su u okviru rekonstrukcije savskog nasipa. Zaštitni paneli su visoki od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja, a zajedno sapratećom opremom izrađeni su od duraluminijuma koji će služiti do 40 godina. Vrednost investicije po pitanju uređenja keja bila 50 miliona dinara zajedno sa halom i pristupnim saobraćajnicama do hale.

U planu je da se do kraja godine završi i rasveta na keju koja će biti moderna i savremena led rasveta sa novim čeličnim stubovima.

Po rečima Dragana Lukića, direktora firme izvođača radova, “projektanti su vodili računa o tome da čitav sistem može da se montira uz vrlo laku obuku i bez mehanizacije. Za jedan dan može da se montira i demontira čitav sistem u dužini od 1.100 metara niz levu obalu Save.”

(M. M.)

3 COMMENTS

  1. Lepo izgleda kej i prijatno je šetati po njemu. Biće i super sedeti na klupa i uživati u pogledu na Savu. Ono što smeta jesu biciklisti i treba im zabraniti vožnju po keju. Nemaju oni pojam šta je tartan staza, pa će voziti po njoj, a uz to su i drski kada im se nađete na putu. Voze se ćak i motori. To je šetalište, a ne put. Imaju put, pa neka voze po njemu. Postoji i neki biciklistički klub koji trenira na keju vozeći, između ostalog, po plaži, stazama u topolovoj šumi i kada izađu na kej ne može da se prođe od blata. Ono što bi bilo nužno jesu table obaveštenja o poašanju na keju i kamere. Naime, komunalci fenomenalno očiste kej i ne prođe ni dva dana već je zaprljan kesama, konzervama, flašama …… Ima ljudi koji jedva čekaju da sve profunkcioniše i da nađu mir, uživaju u šetnji na keju, ali ima i onih koji nemaju svest o ovome ili namerno sve prljaju i kvare. Zato za njih treba da postoji represija od strane komunalne policije – kazne, kazne i samo kazne, dok se ne uvedu u pamet.

    • Konji su plemenite i pametne životinje, a marva ima kulturni nivo i rezon popu Vašeg. Sve što je lepo, marva us….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here