MUZEJ SREMA: Izložba povodom sedam vekova od smrti kralja Milutina

0
251

Izložbom fotografija kulturnih i sakralnih objekata Srbije, Muzej Srema obeležio je 700 godina od smrti Svetog kralja Milutina, jednog od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Sveti kralj Milutin, iz dinastije Nemanjića, bio je mlađi sin kralja Uroša Prvog, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Kralj Milutin je vladao 40 godina. Bio je i veliki zadužbinar i ktitor manastira. Podigao je 42 crkve, ne samo u Srbiji već i u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu i na Svetoj Gori. Srpska crkva kanonizovala ga je 1324. godine kao Svetog kralja.

„Izložene su slike crkava i manastira nastale kao deo jednog velikog projekta Srpske akademije nauka pod nazivom Digitalizacija kulturnih sakralnih objekata Srbije, počeo je 2008. godine i do dana današnjeg nije završen. Znate da je, nažalost 2004. godine bio veliki pogrom, kada je preko 34 crkava skroz uništeno, neke su oštećene, monaštvo proterano.”- rekao je profesor iz Kosovske Mitrovice, Dragan Rovanović, dodajući:

“Ovde vidite 45 izloženih fotografija crkava ne samo sa Kosova i Metohije, već i manastiri Toplice i Eparhije  raško-prizrenske, zato što je sve počelo u Toplici. Prva zadužbina i prva prestonica Nemanjića bila je Toplica, odnosno Kuršumlija, manastiri Svetog Nikole i Sveta Bogorodice. Posle toga se prešlo u Ras i na Kosovo i Metohiju. Izloženo je desetak fotografija najvrednijih crkava i manastira iz Toplice, a 30 fotografija sa Kosova i Metohije. Poseban deo izložbe posvećen je manastiru Banjska, povodom 700 dana upokojenja kralja Milutina.”

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here