Na mestu nekadašnjeg kafića Aureus – turistički centar i javni toalet!

0
3658

Prva radionica grupe Link laboratorija u okviru EU projekta Adrilink, održana je u mitrovačkoj Gradskoj kući na temu: “Predeo Sremske Mitrovice kao deo turističke Jadranske regije”. Na ovaj način, Turistička organizacija i Gradska uprava, kroz projekat Adrilink nastojaće da razvijaju naš grad kao celogodišnju turističku destinaciju, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti.

Opšti cilj projekta Adrilink je da promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkih uslugama i podstiče inovativna rešenja.

Direktor Turističke organizacije Dušan Drča rekao je da u projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije.

Doprinos ovog projekta je u tome da naš grad dobije info centar. Ukupna vrednost projekta je 2,5 mil EUR, od čega je skoro 200.000 EUR namenjeno Turističkoj organizaciji našeg grada za interpretacijski centar i najsavremeniju opremu, tehnologiju, kojom možemo da pokažemo našim građanima i svim turistima koji posećuju našu Mitrovicu šta ih očekuje u našem gradu. Tu će biti VR naočare, interaktivne table, autotemi koji će stajati ispred interpretacijskog i info centra.”- objasnio je Drča.

Objekat u parku, u centru grada, do kraja godine će postati reprezentativan info centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića koji je tu bio godinama, postojao je javni toalet, koji je vremenom postao magacin. U info centru će biti organizovna i prodaja suvenira karakterističnih za ovaj predeo, dodao je Drča, tako da će i turisti moći da naprave korpu domaćih proizvoda gde će biti kulen, sir, rakija, domaće vino.

Nna prvoj radionici radne grupe Link laboratorija došli smo do izvesnih informacija, rezultata, kroz diskusiju, kroz analizu, teme su bile nov pristup, strategija, razvoj i održivost naše destinacije, kao dela Mreže Jadranskog krajolika. Do kraja projekta u planu su još tri ovakve radionice i veliki događaj koji je zamišljen kao jedinstven u Jadranskoj regiji, a to je Dani krajolika ili Landscape days, koji će se održati 22. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.”-navela je koordinatorka projekta Svetlana Sabo.

Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here