Na mitrovačkom gradskom trgu obeležen Svetski dan prve pomoći

0
467

Mitrovački Crveni krst nizom aktivnosti obeležio je Svetski dan prve pomoći. U saradnji sa Srednjom medicinskom školom „Draginja Nikšić” na gradskom trgu prikazano je znanje i veštine mladih u pružanju prve pomoći, a u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Domom zdravlja i Policijskom upravom, prikazan je rad stučnih službi kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih.

Cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreće u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja kao i brige o ljudima u lokalnoj zajednici u smislu očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja. Crveni krst ima za cilj da prva pomoć bude dostupna svima u svim fazama života i da se podigne svest i značaj znanja veština pružanja prve pomoći.” – navela je Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta, dodajući:

„Tokom vežba mogli smo da vidimo šta su učenici, ekipe podmlatka i omladine u prethodnih godinu dana naučili u oblasti pružanja prve pomoći. Oni su već pokazali sjajno znanje, sjajne veštine na pokrajinskom takmičenju i plasirali se na državno takmičenje koje će biti održano 21. septembra u Beogradu gde će oni biti predstavnici našeg grada. Imali smo priliku danas da na dve supozicije, ekipe podmlatka i omladine prikažu veštine u pružanju prve pomoći. Kao jedan od segmenata delovanja Crvenog krsta jeste i služba spasavanja na vodi, gde imamo tim obučenih spasilaca koji su mladima pokazali i ukazali na osnovne veštine i pravila ponašanja na vodi,” – rekla je Tatjana Jovančević.

Poznavanje prve pomoći i njena primena od strane pojednica može smanjiti posledice povređivanja i spasiti ljudski život. Nereagovanje ili neadekvatno pružanje prve pomoći može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here