Na Tivolu se gradi nova kotlarnica

0
674

Ruma ne samo da sama zna da realizuje kapitalne projekte već ume i da se uhvati u koštac sa višedecenijskim problemima. Jedan od najsloženijih problema čije je rešavanje započela rumska lokalna samouprava u ovoj godini jeste rešavanje problema grejanja u rumskom naselju Tivol, jer je postojeća, nerentabilna kotlarnica na mazut pravila velike gubitke javnom preduzeću “Stambeno”. Kamen temeljac za izgradnju modernog postrojenja – nove kotlarnice na gas položen je danas u Tivolu, a za tu namenu izdvojeno je 120 miliona dinara(dve budžetske godine) i to isključivo iz lokalnog budžeta. Dakle, ne iz kredita, već iz sopstvenih sredstava i to najbolje demonstrira budžetsku stabilnost Opštine Ruma. Izgradnjom nove kotlarnice smanjiće se troškovi pri isporuci toplotne energije, ali sam projekat je značajan i sa ekološkog aspekta, jer će se mazut zameniti sa ekološki prihvatljivim energentom – prirodnim gasom.

Činjenica da lokalna samouprava može sama da bez ikakvog zaduženja i pomoći bilo koga da uđe u realizaciju ovog projekta samo po sebi dovoljno govori o stabilnosti opštinskih javnih finansija, rekao je na polaganju kamena temeljca predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić.

„Pre pet godina, što nije mnogo daleko, da se ovakvi projekti rade bez kreditnog zaduženja, bez pomoći, bilo je nezamislivo. Mi smo danas sposobni da ovakve i slične projekte radimo kao da su to projekti od par miliona dinara, ali svemu tome je doprinela politika koju sprovodi Vlada Republike Srbije u celoj zemlji, sam predsednik Republike, a koju mi na lokalu pratimo u stopu. Budžetska konsolidacija i investiciona ulaganja u smislu privlačenja investicija su doveli do današnjeg dana i realizcije ovakvih projekata. Imali smo velike probleme u JP „Stambeno“, imamo kotlarnice koje kao energent koriste mazut, koji je skup, zagađuje okolinu, kotlarnica Rumen je 1,3 kilometara udaljena od naselja Tivol koje greje i samo je u 2018. godini napravila gubitak od 18 miliona dinara i to je nešto što je nepodnošljivo. Rok za završetak radova je 1. septembra nadam se da će od naredne sezone svi građani koji ovde žive biti zadovoljni, da će imati kvalitetniju i jeftiniju toplotnu energiju, a zaustavićemo trend gubitka u JP Stambeno“, izjavio je Mančić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here