Načini na koje se podstiče KREATIVNOST KOD DECE

0
1868

Roditelji često žive u pogrešnom predubeđenju da je kreativnost jedan od urođenih talenata dece, te ih često možemo čuti da se vajkaju kako im dete nije kreativno. Dobra vest je da je kreativnost više veština, nego talenat, a kao takva se može razvijati ne samo tokom detinjstva, već tokom celog života.

Razvoj kreativnog mišljenja i delovanja bitan je kako za dečiji izražaj u likovnoj i muzičkoj kulturi, tako i za razvoj socijalne i emocionalne inteligencije. Kreativna deca su fleksibilnija, lakše rešavaju probleme i prilagođavaju se novonastalim situacijama.

Mašta je pogonsko gorivo kreativnosti. Uz podršku, razumevanje i ljubav odraslih, koji dete okružuju, dečija mašta se može rasplamsati do neslućenih granica, a to je ono čega se mnogi roditelji i pribojavaju jer strepe da ukoliko „ne podseku“ krila dečijoj mašti, dete neće razlikovati realnost od izmaštanog sveta.

Zbog velike uloge kreativnosti u životu deteta, u nastavku teksta donosimo vam savete kako da na zdrav način podstaknete dete na kreativno razmišljanje:

Detetu je potrebno dati prostor za stvaralaštvo – Ukoliko ne postoje mogućnosti da dete ima svoju sobu, biće dovoljan jedan kutak koji će dete osećati kao svoj lični prostor. U tom kutku, ono će biti „gospodar“ koji ima posebnu moć i slobodu da se igra kako poželi, bez da ometa odrasle u njihovim aktivnostima.

Baš kao što dete ne mora imati specijalnu prostoriju za igru, ne mora imati ni svaku igračku koju poželi. Nema lepšeg osećaja nego videti osmeh na licu svog deteta i znati da je zadovoljno i srećno, ali besomučnom kupovinom svega na šta dete pokaže prstom možemo postići samo suprotan efekat. Dete će gomilati svoja blaga, a da ni u čemu zaista ne uživa, nego će biti koncentrisano kako da se domogne novog cilja tj igračke, čim dobije prethodnu.

Pustite dete da želi, da iščekuje, da se raduje, da se igra pretvaranja i zamišljanja, da i samo poveruje da je stolica koju je u tom momentu zajahalo ustvari drveni konjić ili da je stara očeva bela košulja doktorski mantil – tako se razvija mašta i kreativnost.

Razgovarajte što više sa detetom i slušajte šta vam priča. Postavljajte potpitanja, ohrabrujte dete da se otvori i da nema osećaj srama da kaže svoje zamisli. Dozvolite detetu da razvije drugačije mišljenje od Vašeg i zapamtite – nema grešaka kada je maštanje u pitanju. Ne postoji ispravan i pogrešan način da se mašta.

Ne koristite nagrade kao stimulativno sredstvo za kreativne aktivnosti. Dete treba da crta jer uživa u samom procesu crtanja, a ne zato što očekuje nagradu u vidu čokolade po obavljenom poslu.

Podstičite dete da što više čita, piše i slika. Učestvujte u njegovim aktivnostima, koliko Vaši vremenski okviri to dozvoljavaju. Možete čitati zajedno ili naizmenično, ukoliko je dete predškolskog uzrasta ili starije. Pitajte dete kako bi priča još mogla da se završi? Analizirajte junake, koje osobine bi trebali da imaju da budu još bolji? Da je dete junak priče koju ste pročitali, kako bi postupalo? Dajte detetu zadatak da napiše pismeni sastav iz srpskog jezika, na temu priče koju ste zajedno čitali, samo sa drugačijim krajem. Slikajte, crtajte, bojite i nemojte se čuditi ako je Vaše dete rešilo da su oblaci zeleni, a trava ružičasta. Ove kreativne vežbice pomoći će i deci školskog uzrasta prilikom rešavanja sličnih zadataka na nastavi.

Ograničite vreme provedeno uz tv ili računar, ma koliko vam se nekad činili preko potrebni. Deca upijaju sadržaje sa ekrana sa velikim uživanjem, ali za to vreme oni ne razmišljaju, već su potpuno pasivni. Ponudite im umesto televizije kreativne aktivnosti, u kojima će biti aktivni učesnici.

Ukoliko nemate vremena da se često igrate sa detetom i posvetite pažnju razvoju njegove kreativnosti, a mogućnosti vam dozvoljavaju – upišite dete na hobi ili radionicu za decu u oblasti u kojoj je ispoljilo interesovanje. Možete upisati dete na časove slikanja, vajanja, recitovanja, pevanja.

Nemojte se zamarati rezultatima. Prilikom razvijanja kreativnosti sam proces je mnogo bitniji od rezultata. Razgovarajte sa detetom o njegovim utiscima – Da li je zadovoljno? Šta ga prilikom obavljanja određene aktivnosti (npr. slikanje) čini srećnim? Da li želi da nastavi da se bavi time i zašto?

Iz odgovora koje dete daje steći ćete sliku o njegovom napretku i zadovoljstvu.

(Bojana Vojnović)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here