Najava izložbe Nemanje Mate Đorđevića u mitrovačkoj galeriji

0
287

Kao uvod u svetkovanje „Novembarskih dana“, tradicionalne gradske manifestacije koja obiluje sadržajima iz kulture, posetiocima Galerije „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici, predstaviće se jedan od najnagrađivanijih autora mlađe generacije Nemanja Mate Đorđević. Izložbu čine slike velikih formata i skulpture nastale u prethodne dve godine.

Mate, slikar noći, nesanice, apokaliptičnih stanaranaše podsvesti, koloritom i izuzetnom crtačkom veštinom, odvešće posetioce u svet nesvesnog,nedosanjanog… Nateraće vas da proispitate svoj um i opsesije.

I kako u predgovoru kataloga stoji : „To se mora videti“

Mate nije samo slikar, već i crtač, i nije nam čudno što je 2009. godine (tada je imao dvadeset i šest godina), bio prvi dobitnik nagrade za crtež, koju je osnovao Vladimir Veličković, da ohrabri grafičke prakse visokog kvaliteta u svojoj zemlji. Može se čak i reći da Mate svesno ide koracima ovog majstora. Ali alhemija umetnosti, kada je priznata kod ovih umetnika, naslednika srpske tradicije, pretvara njihove radove u vapaj za životom. Nakon noćne more, tu je prosvetljenje. To se mora videti!“ ( Jean Luc Chalumeau, izvod iz teksta Mate slikar nesanice povodom izložbe u Srpskom Kulturnom centru u Parizu, maj 2016. )

Izložba je otvorena od 11.10 do 04.11.2022. godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here