Najava tribine “Kako prepoznati nasilje nad starijim ženama”

0
425

Tribina pod nazivom „Prepoznavanje nasilja i diskriminacije nad starijim ženama i obezbeđiavanje efikasnih mera prevencije i zaštite“ održaće se danas, sa početkom od 12.45 časova, u prostorijama Gradske kuće.

Radionica je deo aktivnosti iz projekta koji realizuje organizacija Amity u partnerstvu sa Karitasom iz Sremske Mitrovice i Muslimanskim humanitarnim društvom „Merhamet-Sandžak“, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Prema najnovijim istraživanjima u Srbiji, 14% starijih žena priznaje da je doživelo neki oblik nasilja tokom prethodne godine, a 19,8% osoba da nasilje trpi u trećem životnom dobu. U Centre za socijalni rad dospu prijave nasilja samo nad oko 0,2% starijih žena (za 2017. godinu, od 31.138 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, u 3.736 slučajeva se radilo o nasilju nad starijim osobama – 12% svih slučajeva).

U 2018. godini u porodičnom nasilju ubijeno je 9 žena koje imaju 60 i više godina. Nasilnici su bili u pet slučajeva njihovi sinovi i kćerke, u dva slučaja unuci, i u dva slučaja bračni partneri. Ni jedan od tih slučajeva nije bio poznat sistemu zaštite.

Razgovor će se voditi o izazovima sa kojima se stručnjaci i starije žene suočavaju u procesu prijavljivanja i zaštite od nasilja, nakon dve godine od početka primene novih zakonskih rešenja koja su stupila na snagu od 1.juna 2017. godine i kako bi se pojačale preventivne aktivnosti.

Uvodničarka je Kristina Dragišić, koordinator Karitasa, a moderatorka Nadežda Satarić iz Amity-a, a učesnicima će se obratiti i predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije – Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here