‘NAPUSTI TERITORIJU SRBIJE’: Počelo proterivanje volontera koji pomažu migrantima!

0
4511
foto: RSE

Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je od početka oktobra uputilo osam zahteva za hitno napuštanje države aktivistima koji pomažu migrantima u Šidu.

U zahtevima se navodi da aktivisti, koji su strani državljani, nemaju potrebne dozvole i ne postupaju u skladu sa pravnim poretkom Republike Srbije.

Svi aktivisti koji su do sada primili ove zahteve bili su volonteri međunarodne organizacije No Name Kitchen (NNK) koja navodno pomaže migrantima i izbeglicama u Šidu.

Oboje smo ostali zabezeknuti nakon što nam je u poslednjoj rečenici (inspektor u policiji) rekao da moramo otići u roku od 7 dana i da se ne vraćamo punih godinu dana.“- ovako svoju priču započinje Franziska (23) iz Nemačke, koja je u Srbiju došla u oktobru kao volonterka No Name Kitchen.

Franzi je, nakon što je lokalna policija zaustavila u Šidu i odvela u policijsku stanicu na ispitivanje 21. oktobra istog dana obaveštena od strane lokalne policije u Sremskoj Mitrovici, udaljenoj oko 40 kilometara od Šida, da mora da napusti Srbiju u roku od sedam dana i da joj je u narednih godinu dana zabranjen ulazak u zemlju.

Zaustavljeni smo od strane policije na povratku sa distribucije hrane migrantima. Policajac je mene i još dvoje drugih volontera, nakon čekanja od 20 minuta, legitimisao i pitao nas da li znamo šta se desilo. Nismo bili sigurni (na šta se to odnosilo) i on nam je rekao da ne treba da brinemo, da nismo uhapšeni i da je reč samo o rutinskoj identifikacijskoj kontroli“, kaže Franziska. Nakon 45 minuta čekanja, pojavio se inspektor iz Sremske Mitrovice i tražio od nje izjavu.

Bila sam zbunjena u vezi sa tim na šta je mislio i zašto, i nisam stvarno dala odgovor. On (inspektor) nas je optužio da smo bili preblizu (državne) granice i da nam nije bilo dozvoljeno da budemo tamo„, rekla je Franzi.

Volonterka je, kako je dodala, odbila da potpiše zapisnik, a nedugo posle toga je, zajedno sa drugima, primila rešenje policije da mora da napusti Srbiju. Franzi je trenutno u Nemačkoj, volontira i pokušava da javnosti u Nemačkoj ukaže na navodno kršenje ljudskih prava u Srbiji.

S druge strane, u rešenjima MUP-a, aktivistima se nalaže da napuste Srbiju u roku od sedam dana. Kako se navodi u dokumentaciji, volonteri su imali uredno prijavljeno boravište na rok do 90 dana kao turisti.

U rešenjima se dalje navodi da aktivisti nisu imali potrebnu dozvolu tj. privremeni boravak za vršenje humanitarnog rada ili drugih radnji za koji je, kako se navodi, potrebno podneti zahtev nadležnoj policijskoj Upravi u mestu gde je prijavljeno boravište.

MUP je izrazio i sumnju da aktivisti nisu boravak koristili u nameravanu svrhu i da se „opravdano veruje da ne postupa u skladu sa pravnim poretkom Srbije“.

Pored Franzi proterano je još sedam aktivista organizacije No name Kitchen, a MUP navodi da je jedan od volontera NNK priveden 12. decembra jer je ometao rad policijskih službenika, dok prema ostalima, sem redovnog postupka, nisu preduzimane druge mere.

MUP takođe navodi da će za dvoje aktivista, koji su strani državljani, biti otkazan boravak u Srbiji, jer ne poseduju radne dozvole niti privremeni boravak.

Šid je nedavno privukao pažnju javnosti i nakon antimigrantskih protesta, koje je održala „Omladina Šida“, a ove proteste podržao je i predsednik opštine Šid Zoran Semenović zatraživši od nadležnih organa da smanje broj migranata u tom mestu.

Semenović je u saopštenju objavljenom na sajtu opštine 3. novembra kritikovao i aktiviste organizacije No Name Kitchen, koje je optužio da žele „da destabilizuju pravni poredak Srbije„.

(PRIREDIO: Milan Milivojević /IZVOR: RSE)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here