NASILNI OSMAK DOŠAO DA SE IZVINI: Novi detalji brutalnog prebijanja trojice đaka u osnovnoj školi u Sremskoj Mitrovici

0
2760

Nasilni osmak (13) koji je u ponedeljak u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Sremskoj Mitrovici, pretukao svoja tri druga, došao je da se izvini. To je otkrila direktorka škole Dragana Sretenović koja je navela da će svi akteri incidenta danas doći na sastanak u školu.

Osmak je, u ponedeljak najpre tokom velikog odmora pretukao jednog vršnjaka ispred prodavnice u neposrednoj blizini škole, a tu se nije zaustavio jer je potom u samoj školi prebio još dvojicu mlađih đaka. Jedan od povređenih navodno je završio u bolnici zbog povreda.

Direktorka škole Dragana Sretenović rekla je da će svi akteri incidenta doći danas u školu.

„Đaci su danas u poslepodnevnoj smeni što znači da će doći u 13 časova u školu. I dalje idu na nastavu i druže se. Dečak se izvinio, roditelji nam takođe nisu pravili probleme, sve je to čak i malo zaboravljeno“, rekla je direktorka u uključenju u jutarnji program na Kurir televiziji.

Ona je dodala da postoji protokol predviđen za ovakve situacije.

„Kad se desi događaj koji ima elementa vršnjačkog nasilja, svaka obrazovna ustanova odmah nakon saznanja primenjuje pravilo o protokolu ustanove na nasilje u kome se nalaze jasni koraci kako treba da postupa da bi rasvetlila ceo događaj i koji su koraci u nekom daljem radu. Ključnu ulogu u svemu tome ima tim za zaštitu učenika od nasilja, koji nakon svih prikupljenih činjenica i uzimanja izjava uz prisustvo roditelja, procenjuje nivo nasilja.Kad se proceni nivo nasilja onda se primenjuju mere, plan zaštite, disciplinske mere za sve učenike koji su učestvovali u događaju i prevenciju koju škola treba da uzima u obzir i pojačava se vaspitni rad sa tim učenicima“, ispričala je direktorka.

Specijalni pedagog iz Edukativnog centra za lični i profesionalni razvoj Ljiljana Marković smatra da guranjem problema pod tepih zanemarajuemo ozbiljnost situacije.

„Ne možemo da generalizujemo jer postoje različiti razlozi zašto deca vrše nasilje. Stres, porodična situacija ili okruženje gde se podržava nasilje mogu biti uticaj na takvo ponašanje. Guranjem problema pod tepih zanemarujemo problem. Postoje jako jezive scene vršnjačkog nasilja. To je jedan kontinuirani proces. Mislim da je izmirenje jako važna stvar jer taj konflikt treba da se reši. Dete koje vrši nasilje treba naučiti kako da se ponaša i treba da se primene tretmani. Psiholog, pedagog, specijalni pedagod i socijalni radnik mogu da rade sa decom koja vrše nasilje i sa roditeljima“, zaključila je Marković.

(MONDO/Kurir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here