NEZAPAMĆENO! Nezadovoljni roditelji upali u vrtić u Pećincima!

0
1261

Roditelji u Pećincima, čija su deca ostala bez mesta u vrtiću, kako su i najavili, doveli su decu početkom seprembra u prostorije predškolske ustanove. Tako, nakon upada roditelja čija deca nisu dobila mesto u vrtiću, situacija u ovoj sremskoj opštini – sve je napetija.

I predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić oglasio se povodom upada roditelja, u lokalnoj sredini prepoznatih kao aktivista Demokratske stranke.

Kako je rekao, reč je o „nezapamćenom slučaju da neka od političkih stranaka u opštini Pećinci nasilno upadne u vrtić, kako su to juče učinili aktivisti Demokratske stranke u objektu vrtića u Pećincima, pravdajući svoju nasilnost protestom roditelja čija su deca na listi čekanja za upis u vrtić„.

„Ovo je veoma zabrinulo roditelje dece koja već pohađaju ovu ustanovu i od juče dobijamo pozive zabrinutih roditelja, koji zahtevaju da lokalna samouprava spreči ovakve incidente u vrtiću. Akteri upada u vrtić i ne pokušavaju da sakriju političku dimenziju protesta, već smatraju da im to što su pripadnici opozicije daje za pravo da upišu decu preko reda“, rekao je on.

Prema njegovim rečima Opština Pećinci nema uticaja na upis dece u vrtić, već je to u nadležnosti stručnih službi Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“.

S druge strane, roditelji za novonastalu situaciju optužuju poverenika SNS-a za Pećince Milorada Pantića Lukija, koji je, po njihovoj tvrdnji, direktorki predškolske ustanove u tom mestu i dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana.

Problem sa vrtićem ima rodbina i prijatelji ljudi koji su podržali protest, a članovi su nekih opozicionih stranaka. Određeni vlastodršci ne mogu da prihvate kritike jer su navikli na klimoglavce pa se na ovaj način svete”, kaže Radoslav Adamović, jedan od vođa protesta poljoprivrednika.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, upitana da komentariše tvrdnje roditelja podseća šta je kažnjivo po zakonima Srbije.

Zakonom o osnova sistema vaspitanja i obrazovanja u Srbiji zabranjeno je i kažnjivo stranačko delovanje, samim tim ne može biti osnov za upis ili ispis deteta. S obzirom da ne posedujemo valjane informacije, kao ni sadržaje ugovora o pružanju usluge korisnicima od strane predškolske ustanove, niti je u pitanju povreda prava zaposlenih naših članova, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije se uzdržava od komentara”, navodi Jovanovićeva.

Jedan od roditelja, Jelena Mihajlović, govoreći o sledećim koracima, rekla je da ne želi da maltretira i traumira dete ponovnim pokušajima da ga odvede u vrtić, ali da neće odustati od borbe.

Žalićemo se svim institucijama, zakucaćemo na sva vrata ali vratićemo našu decu u vrtić“, obećava ona.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here