Nije znala da piše, ali je svu svoju imovinu zaveštala za školovanje devojaka

0
1279

Dobrotvorka Stana Milanović, koja je svoju imovinu zaveštala za školovanje devojaka, dobila je mural u Šapcu. Ovaj mural nalazi se u ulici koja nosi ime dobrotvorke, nedaleko od škole koja je odnedavno ponela Stanino ime.

Iako nepismena, Stana Milanović bila je ispred svog vremena pa je testamentom sastavljenim 14. juna 1891. godine svoju pokretnu i nepokretnu imovinu u Šapcu i mačvanskom selu Belotiću zaveštala „na više vaspitanje i školovanje ženskog podmlatka“. Od tog novca je izgrađena današnja Ekonomsko-trgovinska škola u Šapcu.

Prema podacima iz napisa u lokalnoj štampi, celo imanje koje je Stana zaveštala kao zadužbinu procenjeno je na tadašnjih 100.000 dinara. Te godine je umrla, sa samo 25 godina, ali je njena poslednja želja kasnije ispunjena.

– Stana Milanović je jedna od dobrotvorki koja je živela u našem gradu. Zgrada Ekonomske škole koja danas nosi njeno ime nekada je služila kao internat Učiteljske škole, podignuta je iz njenog fonda. Taj internat kasnije je prerastao u ekonomsku školu. Škola je u neposrednoj blizini ulice koja je nedavno dobila naziv po Stani Milanović i u kojoj je zgrada na čijoj je bočnoj strani zgrade sada i mural ove dobrotvorke, tako da možemo da kažemo da je ovaj deo Šapca danas postao omaž dobrotvorki koja je bila velika ne samo kad je naš grad u pitanju već i po merilima tadašnje Srbije – kaže Tatjana Marković, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti.

Mural je donacija šabačke kompanije SET, koja ga je oslikala na zgradi koju su projektovali i izgradili u Ulici Stane Milanović.

Naša ideja je da se grad oplemeni sa sećanjima na sve dobre i velike ljude, posebno žene koje su živele, radile i stvarale u Šapcu, tako da smo odlučili da i svi naši novi objekti budu posvećeni sećanju na neke naše velike ljude iz prošlosti – kaže Milena Srećković, direktorka SET-a.

Mural je rad slikara Đorđa Zečevića, sa akcentom na važne događaje u godini njenog rođenja, ali i smrti 1891.

blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here