Nova luka u Mitrovici na 10 hektara većoj površini od sadašnje

0
996

Do kraja godine, prema najavama i prema planu lokalne samouprave, trebalo bi da bude završena eksproprijacija zemljišta na kojem će biti izgrađena Luka u Sremskoj Mitrovici.

Izrada Plana detaljne regulacije, urbanistički projekat arhitektonske razrade i ostala tehnička dokumentacija uslovi su koji moraju biti ispunjeni da bi novac Svetske banke, koja će finansirati radove, bio odobren.

Plan detaljne regulacije usvojila je lokalna gradska skupština, a prve mašine i radovi na predviđenoj lokaciji, gde sada funkcioniše Robno transportni centar (RTC) Luka Leget, očekuju se već iduće godine.

Projekat Luke u Sremskoj Mitrovici vredan je više od 20 miliona evra.

Lučko područje će od ukupno 87 hektara, zauzeti 14 hektara, što žnači da će se od vlasnika zemljišta, a to je sada RTC Luka Leget, ekspropriatisati tih 14 hektara i pretvoriti u lučko područje. Sadržaj lučkog područja biće posebni delovi koji će biti obezbeđeni za prihvat rasutog materijala, žitarica, tečnih materijala i svih ostalih sadržaja”, rekla je direktorka JP Urbanizam Mirjana Vasut.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja nove infrastrukture, a pored zemljišta opredeljenog za lučko područje, koje je u javnoj nameni, biće opredeljen i prostor u javnoj nameni za internu pristupnu saobraćajnicu državnom putu prvog B reda.

Prvi konkretni poslovi koji će se ovde odvijati mogu se očekivati već iduće godine. To bi bilo opremanje onim minimumom pristupne saobraćajnice ka lučkom području“, kaže Vasut.

Sremska Mitrovica bi ovim projektom dobila novo lučko područje, gde će biti smešteni terminali za naftu, žitarice, deponije peska i šljunka, a tu bi bila smeštena i carina i rečna policija. Sve to doprinelo bi da grad postane logistički centar za rečni transport.

Sadašnja luka u tom gradu nalazi se na oko 4,5 hektara površine, a proširenjem i dogradnjom nove, luka će biti smeštena na prostoru od 14 hektara.

(Jelena Brodić/Stv)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here