Sremskomitrovački portal

Nova Pazova mesto doseljenika i proizvodnje plastike

U poređenju sa opštinskim sedištem Starom Pazovom, Nova Pazova ima manje poljoprivrednih gazdinstava, ali zato ima 1.600 preduzeća i više od 70 kompanija koje posluju u prvoj, starijoj industrijskoj zoni.

Kako je i nova radna zona sve aktuelnija, mnoge strane firme su našle svoje mesto i u njoj, a atraktivnosti same lokacije pogoduje blizina Beograda, te izlaz na dva auto-puta.

Njihovo mesto je kao gradić, jer ima sadržaje najpribližnije gradu, potvrđuje Barišić, te su, između ostalog, ponosni i na amatersko pozorište „Ćira Tatarović”.

Novu Pazovu osnovali su Nemci 1790. godine. Zna se da je bilo 882 Nemca koji su formirali naselje južno od Stare Pazove.

Nova Pazova ima slavu Sveta Trojica, kao i istoimenu crkvu. Osnovna škola „Rastko Nemanjić – Sveti Sava”, inače, jedna je od najvećih škola u Srbiji, kako po veličini, tako i po broju učenika koji je pohađaju. Rad udruženja i sportskih klubova finansira Opština Stara Pazova kroz konkurse u toku godine. Saradnja sa drugim mestima u opštini je dobra, što se ogleda i u korišćenju sportskih terena.

Zanimljivo je da bazen koji se nalazi najbliže Novoj Pazovi i koji svi smatraju da je novopazovački, nalazi se uz kružni tok i odvajanje za Vojku i Staru Pazovu, deleći te dve katastarske opštine, ali se vodi da pripada Staroj Pazovi.

dnevnik.rs

Exit mobile version