Novi projekti za podsticaj vinogradarstva na Fruškoj gori

3
973

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević juče je, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, posetio registrovano poljoprivredno gazdinstvo Branislava Petričevića u Rivici, u opštini Irig, gde je sa poljoprivrednicima iz ovog i susednih sela razgovarao o tome kako da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju. Posebno je bilo reči o razvoju vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i stočarstva u ovom kraju, kao i o podršci za nabavku opreme za preradu voća i povrća.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević rekao je da je Rivica prepoznati vinogradarski, voćarski i stočarski kraj i izrazio zadovoljstvo što su ovdašnji poljoprivrednici koristili subvencije iz pokrajinskog budžeta, pre svega kao podršku mladim poljoprivrednicima i za vinarije.

U razgovoru smo mogli čuti da postoji značajno interesovanje za dalje unapređenje vinogradarske i vinarske proizvodnje i zbog toga ćemo, kroz predstojeći rebalans pokrajinskog budžeta, izdvojiti dodatna sredstva za podršku vinarijama, da dođu do nove opreme koja će cenu koštanja učiti nižom i obezbediti veću konkurentnost proizvodnje“, rekao je dr Vuk Radojević.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat, kroz svoje mere podržava male i srednje poljoprivredne proizvođače dodelom subvencija za osavremenjavanje opreme i preporučio da se udružuju, posebno vinogradari i vinari, jer mali proizvođači teško mogu da opstanu na tržištu bez udruživanja u kooperative i zadruge, za čega imaju i finansijsku podršku države.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da će biti podržan razvoj vinogradarstva i vinarstva u ovom kraju, po posebnom projektu koji će Vlada Srbije predložiti krajem godine.

On će podrazumevati, ne samo nabavku sadnog materijala i opreme, nego i razvoj čitave jedne platforme koje će biti jedan od alata za razvoj turizma. Rivica i južne padine Fruške gore su idealne upravo za realizaciju takvog projekta“, izjavio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede razgovarao je sa poljoprivrednici i o subvencijama, otvaranju novih tržišta za izvoz naših poljoprivrednih proizvoda, rejonizaciji poljoprivrednih područja u zemlji koju će sačiniti naučne institucije i tome prilagoditi sistem subvencija i, posebno apelovao na stočare da sprovode mere prevencije, kao što su redovna zdravstvena zaštita i higijena, kako bi se sprečila pojava afričke kuge kod svinja.

Kad je reč o ostanku mladih na selu, Nedimović je najavio da će u septembru biti novi konkurs za grantove za zasnivanje i unapređenje poljoprivrede proizvodnje. Prema pravilniku, prvi koji će dobiti sredstva su poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom, to su najteže grane poljoprivrede za koje treba imati fizičku snagu koju imaju mladi ljudi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević je pohvalio gazdinstvo domaćina današnjeg okupljanja Branislava Petričevića rekavši da je pravi primer uspešnog porodičnog gazdinstva.

(SMP)

3 COMMENTS

 1. Pokrajinsko ministarstvo podjednako treba da pruzi podrsku i unapredi delovanje SSS”Borislav Mihajlovic Mihiz ” iz Iriga,koja jedina u ovom delu Srbije skoluje ucenike za smer vinar-vinogradar.Skola je mlada,treba je promovisati i unaprediti.

  • Od opstine je skola dobila 80 hektara najkvalitetnije zemlje i ona tu skolu svake godine izda u podzakup.. 80×400=32000 evra
   Za 32000 evra moze mnogo toga da se uradi.
   Pitajte kome idu te pare?

   • Hvala Vam na obavestenju.Svaka informacija je bitna.Roditelj sam ucenika koji pohadja tu skolu,smer je odlican,vinogradarstvo perspektivno u tom kraju,ali na zalost,izgleda da kod nas nista ne moze bez malverzacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here