Novo popuštanje mera u Mitrovici: DOBRA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA!

2
2020

 Gradski krizni štab doneo je odluku o novom popuštanju mera po kojoj ugostiteljski objekti mogu da rade od 6 sati do ponoći svakog dana, uz poštovanje epidemioloških mera. Dostava hrane, apoteke i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade 24 časa.

„Broj učesnika na kongresima, poslovnim i naučnim skupovima u zatvorenom se povećava na 200 osoba. Radno vreme objekata bez ograničenja ostaje isto kao u pređašnjem periodu, to su apoteke, benzinske pumpe, trgovinski, ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane, takođe mogu raditi 24 časa kao i ordinacije i laboratorije koje pruža medicinske usluge.”- rekao je inspektor Miloš Madžić.

„U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće), zaposleni moraju nisti zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja, ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova, ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50% maksimalne popunjenosti, i na ulazu mora biti vidno istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna, pod korisnim površinom podrazumeva se deo gde se lica uslužuju, i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske”, dodao je inspektor Madžić.

U otvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da:
– korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće)
– zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja
– između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,

– za stolom ne može sedeti više od pet osoba,

– ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,

– otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra,

– ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.

Od 6 do 22 časa mogu raditi zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, saopštio je inspektor Madžić. U periodu od 6 do 22 časa svakog dana mogu raditi restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajima u kategorizovanom privatnom smeštaju u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja; Objekti u oblasti trgovine na malo trgovinske i druge radnje i prodajna mesta izuzev, sada po novom kiosci i trafike, mogu raditi bez ograničenja radnog vremena znači u smislu prodaje pretežno novina duvana itd; Objekti, radnje i servisi u kojima se vrše stručne, naučne, inovacione, tehničke, finansijske i delatnosti osiguranja, prometa nekretnina, informisanje, komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, zanatske i druge uslužne delatnosti objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti sporta, fitnes-centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekte namenjeni za sport i rekreaciju; Objekti u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kladionice, igraonice itd; Trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda prodavnice hrane za životinje pet šopovi, prodavnice stočne hrane i druge zatvorene i otvorene pijace, radnje i prodajna mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace, mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i slično; Radnje, prodajna mesta i mesta u kojima se prodaje roba na malo ili pružaju usluge, a koji prodaju ili pružaju usluge obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane i neposredno sa javne površine; Objekti u kojima se pružaju usluge u oblasti kulture pozorišta, muzeji i galerije.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji, ukupno je u Mitrovici vakcinisano prvom dozom 31.966 lica, odnosno 51,77%, a drugom dozom 26.020 lica što čini 42,14% od ukupnog broja punoletnih građana.

U odeljenju za kovid Opšte bolnice Sremska Mitrovica, zaključno sa današnjim danom nalaze se 24 pacijenta, od toga se pet pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi, dok su tri na respiratoru.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

2 COMMENTS

  1. SM je najbolja u Srbiji po pitanju % vakcinisanih, samo što ovi lažovi sa RTSa neće to da kažu, već je uvek BGD, najveće srpsko selo, najbolji.

  2. Mitrovica je najbolja po vakcinisanju Bosanaca u bivsoj SFRJ, samo posto SFRJ vise ne postoji, nema nikog to da objavi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here