Dan mitrovačke gradske Biblioteke

0
1114

Biblioteka „Gligorije Vozarović” danas obeležava svoj dan i tim povodom u njenim prostorijama održaće se prigodan kulturno-muzički program.

Biblioteka „Gligorije Vozarović” osnovana je na temeljima Srpske građanske čitaonice iz 1886. godine i jedna je od najstarijih biblioteka na području Srema. Po rešenju Ministarstva za kulturu obavlja matičnu funkciju za biblioteke Srema. Ime je dobila po poznatom knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru.

Centrala i veći deo ove ustanove od 1969. godine u Sremskoj Mitrovici smešteni su u zdanju Srpskog doma u samom srcu starog dela grada, a stručni rad Biblioteke odvija se u Odeljenju za matične poslove, Odeljenju za nabavku i obradu knjiga, Odeljenju za popularizaciju knjige i čitanja, Zavičajnoj zbirci, Odeljenju za rad sa odraslima, Čitaonici sa stručnom i priručnom literaturom, Odeljenju za rad sa decom i ograncima Biblioteke u Bosutu, Jarku, Kuzminu, Martincima, Čalmi i Šašincima.

Danas knjižni fond ove biblioteke broji preko 120 hiljada knjiga.

U okviru kulturne i javne delatnosti, Biblioteka ostvaruje saradnju sa brojnom čitalačkom publikom od predškolskog uzrasta do zrelog doba. Kroz njene prostore prođu mnogi gosti (književnici, slikari, naučnici) koji svojim govorom i delom pružaju bogatstvo i lepotu čovekovog stvaralaštva.

(SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here