Obeležavanje godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

1
4113

U subotu, 2. septembra, sa početkom u 11 časova, na polju Leget biće obeležena 109. godišnjica bitke iz Prvog svetskog rata koja se dogodila na ovom mestu.

Tim povodom sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve održaće opelo nastradalim ratnicima, nakon čega će biti upriličeno polaganje venaca. Očekuje se obraćanje predstavnika Grada Sremska Mitrovica.

U nedelju, 3. septembra, na prostoru Pravoslavnog groblja u Sremskoj Mitrovici, održaće se pomen povodom 81 godina od stradanja naroda Srema u Drugom svetskom ratu.

Tog dana, u 11 časova, Vladika Sremski Vasilije će sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Kapeli Prepodobne Majke Paraskeve na Pravoslavnom groblju, nakon čega će održati parastos za postradale (oko 11 časova) kod spomen ploče na Spomen groblju, po čemu će uslediti polaganje venaca i prigodni program.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Odnos uprave grada (ove i prethodnih) prema spomen groblju je sramota i neopisiv greh prema žrtvama ustaškog zločina. Dve bedne table obaveštenja, bedan spomenik. Važno je da su lovce uvalili u onu baraku, a to što nema muzeja sa slikama, filmskim zapisima, predmetima isl koji svedoče o zločinu, koga je briga. Važniji je trg zahvalnosti investitorima (robovlasnicima) nego spomen park kakav dolikuje. Upravo zato veliki broj građana Srbije i ne zna šta se dešavalo u Sremu u II WW. Kada to ispričatge nekom u BGD, Ktragujevcu, Nišu, gledaju vas velo. Bravo za vlast-veoma ste uspešni u minimiziranju ustaških zločina i patenje srpskog naroda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here