Obeležene godišnjice stradanja Srba na Legetu i Spomen groblju

0
441

Proteklog vikenda obeležene su godišnjice stradanja Srba tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Na prostoru Memorijalnog kompleksa Spomen groblje služena je je liturgija i parastos na mestu zajedničke grobnice 7950 poginulih i streljanih Srba, među kojima je bio i čuveni srpski slikar Sava Šumanović. Ova grobnica se smatra jednim od najvećih gubilišta Drugog svetskog rata.  Nakon liturgije i parastosa položeni su venci i upriličen je prigodan program pod nazivom „Da se ne zaboravi”.

U ime Grada Sremska Mitrovica vence su položili gradonačelnik Vladimir Sanader i pomoćnik gradonačelnika Bogdan Kuzmić.

Vence su na spomenik stradalima položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, mesnih udruženja boraca Laćarak, Martinici, Divoš, i Kola srpskih sestara „Sveta Anastasija”.

Pored toga, u subotu, na polju Leget, parastosom za poginule vojnike Timočke divizije, polaganjem venaca i prigodnim kulturno-umetničkim programom, obeležena je još jedna, 105. godišnjica od Bitke na Legetu kojom je prvi put posle Ticanove bune i formiranja Srpske Vojvodine, srpski narod na prostoru severno od Save i Dunava, učinio značajan napor za svoje oslobođenje i ujedinjenje sa maticom.

U čast stradalim borcima legetske bitke i Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, organizovala je marš u čast strašnog stradanja mladih života koji su ovde izgubljeni za svoju državu i da se ovakvi događaju nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here