Obeležene godišnjice stradanja Srba na prostoru Srema u I i II svetskom ratu

0
1456

Proteklog vikenda obeležene su godišnjice dva velika stradanja Srba na ovim prostorima, tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

U subotu je na polju Leget kod Sremske Mitrovice, obeleženo 108 godina od Bitke na Legetu, polaganjem venaca i odavanjem počasti palim borcima u Prvom svetskom ratu, parastosom za poginule vojnike Timočke divizije prvog poziva iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović”.

Prelazak Timočana preko Save, pre 107 godina otvorio je novo poglavlje u Velikom ratu i bez obzira na poraz koji su vojnici iz sastava 13. puka „Hajduk Veljko Petrović” doživeli, najavio veliku pobedu koja je samo četiri godine kasnije krunisana slobodom i jedinstvom u kojem živimo i danas.

Svake godine se okupljamo kako bismo odali počast poginulim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, ovde na polju Leget gde se desila, po mnogim istoričarima, možda i najžešća bitka u Prvom svetskom ratu, u kojoj je stradalo oko 6.000 mahom srpskih oficira i vojnika. To je uspomena koju moramo negovati, preneti na naša pokolenja, na našu decu jer oni u svakom trenutku moraju znati kako je častan srpski vojnik i kako je spreman da da svoj život za odbranu svoje otadžbine i svog naroda. Zbog svega ovoga, zato što su dali svoje živote velika im hvala i večna im slava,” rekao je zamenik načelnika Zoran Miščević.

Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Godišnjica stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, 80. put obeležena je u nedelju u Memorijalnom kompleksu Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici pod nazivom „Nepokornom Sremu”.

Liturgiju i parastos žrtvama služio je vladika sremski gospodin Vasilije uz sasluženje sveštenika i nakon toga se obratio okupljenom narodu podsetivši se velikog staradanja koje se odigralo pored Starog pravoslavnog groblja u kojem je od ruke Hrvata, pripadnika ustaških formacija,  najsvirepije ubijeno nekoliko hiljada Srba, Roma i Jevreja.

U ime lokalne samouprave venac su položili gradonačelnica Svetlana Milovanović i predsednik gradske skupštine Vladimir Pavlović sa saradnicima.

Zločinačka ekspedicija je hapsila ono najlepše, najsnažnije i najbolje što je sremska ravnica dala, bio je među njima i veliki Sava Šumanović koji je svakim protezom svoje kičice živeo svoju ravnicu, bio je Sava, a kosti su mu i danas pod ovim humkama. 8000 nije broj. 8000 su imena i prezimena, sinovi i kćeri, nečiji roditelji. Drugi svetski rat je najtamniji sat istorije, kada dođu zla vremena samo se jedno ime zna – zločin, a samo se jedno ime želi – sloboda, koju mi danas treba da čuvamo.”- rekla je gradonačelnica Milovanović.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here