Obeleženo sedam godina odbrane od poplave

0
1456

Na simboličan način, prigodnom manifestacijom na savskom keju, obeleženo je sedam godina od uspešne odbrane Sremske Mitrovice od poplave. Te 2014. godine, reka je pretila da potopi veći deo grada, dostigavši svoj najviši vodostaj od 863 centimetara.

Vanredna situacija zvanično je za teritoriju cele Srbije proglašena 15. maja 2014. godine. Sava je rasla, nivo vode se podigao iznad ikada zapamćenog i 17. maja u večernjim satima nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je do tada netabeležen nivo. Do tada je najveći izmereni vodostaj bio onaj zabeležen 1974. godine i iznosio je 801 centimetar. Ubrzo je počela evakuacija stanovništva iz dela samog grada uz reku, ali i iz Mačvanske Mitrovice i Laćarka.
U Gradu Sremska Mitrovica vanredna situacija je bila na snazi do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji.

Zahvalivši se svima koji su tada učestvovali u odbrani grada, gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da i dalje pamtimo sve ono šta se tih dana dešavalo.

Po nekim prognozama u vezi eventualnog prodor vode smatralo se da bi 40% grada bilo potopljeno. Preko 20 hiljada stanovnika je tada evakuisano da ne bi bilo žrtava. Ipak, odbranjen je grad zahvaljujući trudu, nespavanju i na neki način velikom srcu građana i svima koji su došli ovde da pomognu.“- podsetio je ministar Branislav Nedimović koji je u to vreme bio gradonačelnik i šef kriznog štaba Sremske Mitrovice.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here