Obuka pustovanja za nezaposlene žene! JAVITE SE!

0
659

U okviru projekta revitalizacije tradicionalnog nasleđa, Etno mreža uz podršku ambasada SAD i Kanade organizuje obuku pustovanja sa motivom banatske šare i mozaika iz Carske palate Sirmium.

Obuke su besplatne i namenjene nezaposlenim licima Nacionalne službe za zapošljavanje iz kategorije žene, bez obzira na godine starosti i nivo i vrstu kvalifikacije, koje žive na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Pozivamo sve nezaposlene žene, koje su zainteresovane za obuku, da se jave u Nacionalnu službu za zapošljavanje, filijalu Sremska Mitrovica.

“Svim učesnicama koje uspešno završe obuku biće dodeljeni sertifikati, a najboljoj učesnici iz grupe biće dodeljen razboj i oprema za pustovanje.” – navodi direktorka filijale Marijana Grabić.

Pustovanje, odnosno filcanje vune je najstariji poznati zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. To je drevna etno tehnika, kojom se izrađuju različiti dekorativni, ali pre svega svakodnevno UPOTREBNI predmeti od vune (nakit, kape, šalovi, torbe).

Odlikuje ih prirodnost, otpornost i dugovečnost.

Predmeti se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja (bojimo vunu u odgovarajuće boje). Tradicionalno se farbalo prirodnim bojama od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste gotove boje za tekstil.

(NSZ/SMP)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here