OD FRUŠKE GORE DO FRUŠKE GOLE! Potpisan sporazum o zajedničkom očuvanju šuma

0
915

U Domu kulture u Rumi otvorena je izložba pod naslovom “Od Fruške gore do Fruške gole” u organizaciji udruženja građana “Čuvari Fruške gore”. Namera ove izložbe je da široj javnosti ukaže na problem prekomerne seče drveća u Nacionalnom parku Fruška gora. Kako organizatori navode, u planu je da izložba traje do 21. septembra, a onda će obići i ostale sremske gradove, pa i Novi Sad.

Na dan otvaranja izložbe, potpisan je Sporazum između udruženja iz Srbije, Hrvatske i Crne gore o zajedničkoj borbi za očuvanje šuma. Potpisnici u ime “Čuvara FG” su Gordana Munić i Sandra Ostojić.

U ime Koalicije održivog razvoja KOR iz crne Gore, sporazum su potpisali Jelena Jovanović i Aleksandar Perović, dok su u ime Zelenog odreda iz Hrvtaske potpisnici Vesna Grgić i Gordana Pasanec.

Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti i upravo je njena namera da skrene pažnju na ono što se dešava sa plućima Vojvodine, Fruškom gorom, na kojoj se vrši prekomerna i neopravdana seča drveća“- objasnika je Gordana Munić, aktivista organizacija Čuvari FG, najavljujući izložbe sa istom tematikom i u drugim sremskim gradovima.

“Naš cilj je da skrenemo pažnju na ekocid i devastaciju Fruške gore i da pritiscima na Nacionalni park i Eparhiju Sremsku utičemo na zaustavljanje seče narodnih šuma. Jasno nam je sa se radi o čisto komercijalnoj seči,a ne prorednoj, planskoj. Ako se nastavi ovim tempom,Fruška gora će izgubiti status Nacionalnog parka, a mi ćemo izgubiti nju.” – kaže Munićka, dodajući:

“Mi nismo politička stranka već neformalna građanska grupa, a  naši  prijatelji iz bivših jugoslovenskih republika su ljubitelji prirode a ne politicari.”

Nažalost, mediji su mahom prećutali ovu izložbu, ponašajući se kao da ekološki problem koji ona obrađuje – ne postoji. Izložbu su propratili samo Sremskomitrovački portal i sajt BUKA iz Bosne i Hercegovine.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here