Od oktobra novi način funkcionisanja turističkih objekata u Mitrovici

0
2754

Mitrovačka lokalna samuprava i seoska turistička domaćinstva i domaće radinosti, kako je najavljeno, počeće zajednički funkcionisati putem centralnog informacionog sistema eTurista. 

Sistemom eTurista olakšaće se poslovanje turističkih i ugostiteljskih  objekata, a biće i omogućeno praćenje broja turista u realnom vremenu. Početkom septembra donet je Pravilnik o načinu unošenja, rada, vođenja i korišćenja centralnog informacionog sistema, u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu, a projekat će početi da se primenjuje od 1. oktobra.

Pravilnikom je definisana obaveza i način unosa podataka kako od strane ministarstva nadležnog za poslove turizma, tako i jedinica lokalnih samouprava.

 “Ova platforma ima za cilj suzbijanje sive ekonomije u ovim oblastima ali i podizanje konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije. Stoga smo okupili sve predstavnike ugostiteljskih i smeštajnih objekata sa teritorije Grada Sremska Mitrovica kako bismo im podelili šifre za korisničke naloge kako bi se ulogovali na portal eTurista i kako bi smo im predstavili izmene u Zakonu o ugostiteljstvu i objasnili novine u načinu funkcionisanja i evidentiranja.”- rekao je zamenik gradonačelnika Petar Samardžić, dodajući:

Koristi od eTurista su višestruke, ugostiteljima će biti olakšano poslovanje, smanjene administrativne procedure u poslovanju, olakšana im je prijava i odjava turista, omogućeno im je podnošenje onlajn zahteva za kategorizaciju. Koristi imaju i turisti, pre svega bezbednost, zatim viši kvalitet usluge i ono što je najbitnije smeštaj u legalnim ugostiteljskim objektima. Takođe koristi imaju i lokalne samouprave, Grad Sremska Mitrovica, odnosno gradske institucije, turistička organizacija, a koristi se ogledaju u tome što imamo svakodnevni uvid u bazu podataka ugostiteljskih smeštajnih objekata, unapređeno statističko praćenje turističkog prometa, odnosno analizu u realnom vremenu.”

Na ovom sastanku su se dotakli još jedne teme, a to je standardizacija poslovanja odnosno pružanja ugostiteljskih usluga domaće radinosti. „Grad Sremska Mitrovica ima u planu da u narednom periodu u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama bude jedna od prvih lokalnih samouprava u Republici Srbiji koja će urediti, odnosno standardizovati, poslovanje domaćih radinosti odnosno tzv. objekti stan na dan”, dodao je Samardžić.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ima ukupno 24 kategorizovanih ugostiteljskih objekata, koji će putem portala eTurista umnogome unaprediti svoje poslovanje, dodala je Dragana Marelj, savetnik za turizam.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here