BRZA PRUGA: Od Pazove do Novog Sada već položeno 17 km šina!

0
988
Izgradnja vijadukta

Na delu buduće brze od Stare Pazove do Novog Sada rekonstrukcija i modernizacija su uveliko u toku. U okviru tih radova do sada je položeno 17 kilometara pruge za velike brzine.

Sedam meseci pre radova na otvorenoj pruzi, tačnije 11. avgusta 2017. godine, „RŽD internešenel” je započeo izgradnju tunela i vijadukta u Čortanovcima, najzahtevnijih infrastrukturnih objekata na delu pruge između Beograda i Novog Sada. Po mnogim ocenama, gradilište u Čortanovcima jedno je od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

Kako saznajemo od portparola „Infrastrukture železnice Srbije” Nenada Stanisavljevića, nakon završenog osiguranja iz­laznog i ulaznog preduseka tunela od klizišta, u aprilu 2018. godine počeo je iskop tunela, koji se sastoji od dvaju cevi, dugih po 1,1 kilometar.

Iskop se obavlja s obe strane tunela i u obe tunelske cevi, što znači da se radovi u tunelu odvijaju iz četiri različita smera istovremeno – kaže Stanisavljević – Izgradnju tunela čini primarna i završna konstrukcija. Primarna konstrukcija se obavlja u tri faze po vertikali. Zaključno s martom 2019. godine, iskop prve faze tunela završen je u dužini od 925 metara, druge faze u dužini od 600 metara i treće u dužini od 563 metra. Treća faza predstavlja iskop punog profila tunela, što znači da je kompletno probijeno ukupno 563 metra tunela u odnosu na njihovu ukupno dužinu, a nedavno je počela izrada završne konstrukcije tunela.

Izgradnja tunela

Vijadukt, na koji će vozovi velikih brzina izlaziti direktno iz tunela, dug 2,9 kilometra, nosiće 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Završeni su svi temelji stubova i do sada su u potpunosti izgrađena 32. Ostali su većinom u završnoj fazi izrade. Započeta je i izrada horizontalne konstrukcije vijadukta preko 59 stubnih mesta, koja se oslanja na temelje od šipova s gredama. Naspram prvih 20 stubnih mesta izrađena je konstrukcija za zaštitu od klizišta, koja je takođe utemeljena na šipovima.

Po informacijama iz „Infrastrukture železnice Srbije”, duž cele trase demontirana je kontaktna mreža, a i dalje traje demontaža šinskih polja. Počinje izgradnja stubova za novi vijadukt kod Beške, a u toku su i pripreme za početak gradnje još jednog vijadukta u blizini stanice u tom mestu.

Završena su tri propusta između Inđije i Beške, a u toku je i izgradnja podvožnjaka na ulazu u stanicu Inđija, kao i pešačkih pothodnika u stanicama Inđija i Sremski Karlovci. Na otvorenoj pruzi radovi su počeli 16. marta i povereni su ruskoj kompaniji „RŽD internešenel”.

Od 1. februara, kada je obustavljen železnički saobraćaj između Beograda i Novog Sada, radi se na otvorenoj pruzi i stanici u Sremskim Karlovcima. Nakon demontiranja pruge i kontaktne mreže, preduzeće „Startid” kao podizvođač u tom kapitalnom poslu koji je poveren kompaniji „RŽD internešenel”, počelo je izgradnju pothodnika za prolaz pešaka i biciklista ispod pruge prema Dunavu, budući da s prugama velikih brzina nema ukrštanja u nivou. Pothodnik će biti povezan s nekadašnjim Saveznim centrom za mehanizaciju i imaće, kako se navodi u planskoj dokumentaciji, jednokrako armiranobetonsko stepenište i biće opremljeno kliznom platformom za transport ljudi s hendikepom.

Celokupna rekonstrukcija i modernizacija pruge, po ugovoru, treba da bude završena u novembru 2021. godine. Vrednost posla je 337,6 miliona dolara i finansira se iz ruskog kredita.

Budući pothodnici u Sremskim Karlovcima

(Milan Milivojević / foto: Infrastruktura železnica Srbije)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here