Održan “Dan paradajza” u Čalmi

0
925

Proteklog petka u Čalmi je održan „Dan paradajza”, manifestacija koju je organizovala mitrovačka Agencija za ruralni razvoj. Ova manifestacija okupila je povrtare iz cele Vojvodine.

Na poljima pod paradajzom posetioci mogli su da vide kvalitetne sorte paradajza i njihove praktične efekte nakon ovogodišnje velike borbe za očuvanje roda.

Na skupu koji je počeo na njivi povrtara Tihomira Bojanića istaknuta je i potreba za udruživanjem u cilju boljeg i lakšeg snabdevanja tržišta koje je zainteresovano za otkup.

Nekoliko godina smo planirali da napravimo jednu ovakvu manifestaciju, ali su nas neki faktori na koje ne možemo da utičemo uvek sprečavali, pa je tako na primer prošle godine grad pobio velike količine zasada i nije bilo smisla ovako nešto oganizovati. Inače, moram da dodam da je u organizaciji pomoć pružila i firma „Agrostar”, predstavnik „Syngenta” proizvoda, a sam cilj ove manifestacije jeste da pokažemo na koji način mi proizvodimo paradajz, koje sorte uzgajamo i na koji način, kao i da pokušamo da se organizjemo i oformimo jedno udruženje koje će okupiti nas proizvođače kako bi na tržštu bili konkurentniji,” rekao je povrtar Tihomir Bojanić.

Na poljima između Čalme i Divoša prisutni posetioci imali su priliku da se upoznaju sa novim sortama paradajza i uvere se u njegovkvalitet. Ovom prilikom predstavljene su sorte koje daju i do 70 tona po hektaru kvalitetnog roda i to bez navodnjavanja.

Domaćini najavljuju da će manifestacija postati tradicionalna u želji da se šire iskustva i stvaraju novi kontakti za zajednički nastup na tržištu.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here