Održan Drugi sremski sajam poljoprivrede

0
942

Drugi sremski sajam poljoprivrede „AgroSirm” održan je proteklog vikenda na Hipodromu KPZ u Sremskoj Mitrovici, uz učešće velikog broja izlagača iz zemlje i inostranstva. Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a manifestacija je prestavljena i na RTV „Pink” u emisiji „Žikina šarenica”.

Ubedljivo najjači utisak na Sajmu ostavile su solarne ploče na Dubravinoj priklici i smatram da je to budućnost Srbije jer je potrebno mnogo manje energije da se troši nego kad je u pitanju dizel gorivo, pokretno je može da se uhvati opseg od ujutru od 5 sati kad izađe sunce, pa sve dok ne zađe. Ovo će napraviti revoluciju na srpskom tržištu.” – naglasio je Nedimović dodajući da je upravo cilj ove manifestacije da se promoviše ono što je srpski proizvod i plasira na tržište.

Pored mehanizacije, drugi deo sajamske ponude činila je i hrana.

 „Doneli smo posebna pravila za male proizvođače koji prodaju na kućnom pragu, da prerađivači mesa ne moraju više da budu organizovani kao velike klanice, već da mogu da rade na 15, 20 kvadrata. U tu svrhu smo doneli beznednosne standarde koji treba da zadovolje sve kriterijume i da mogu da izađu na trište da prodaju na svom kućnom pragu, na pijacama u malim marketima u krugu do 50 km”- objasnio je ministar Nedimović.

Pored izložbe poljomehanizacije i programa posvećenih poljoprivredi organizovan je i gastro-turistički dan gde su se predstavila udruženja žena, proizvođači mesa, vina, rakija i slično, a priređen je i bogat kulturno-umetnički program.

Kao suorganizator ovakve manifestacije mogu da budem samo ponosan jer se sajam pokazao kao veoma uspešan. Već ove godine Sajam se proširuje, povećava se broj izlagača. Drago mi je što mogu da vidim da i građani Sremske Mitrovice ali i šireg regiona dolaze u posetu i nalaze za sebe nešto interesantno. Posebno mi je drago i što nacionalne frekvencije, pored naših lokalnih prenose ovakve događaje što znači da ćemo sledeće godine imati još veći odziv sa nivoa čitave Srbije.”- istakao je Aleksandar Alimpić direktor Kazneno popravnog zavoda.

Na Sajmu je i bogat prateći sadržaj – kuva se vojnički pasulj, kotlići, paprikaš od gljiva, a svi specijaliteti su posetiocima deljeni besplatno. Najsrećnije posetioci nagrađeni su vrednim nagradama –  gumama za traktor firme „Mitas” Ruma, kao i vikend za dve osobe u hotelima „Premier Aqua” u Vrdniku i „Moravica” u Sokobanji.

(tekst/foto: Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here