Održan Međunarodni festival folklora „SREM FOLK FEST“

0
752

Od 11. do 14. avgusta, u Sremskoj Mitrovici je održan 18. Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ na kojem se domaćoj publici predstavilo preko 300 igrača iz 11 zemalja.

Specijalni učesnici ovogodišnjeg festivala biće Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice, koji je imao svoj celovečernji koncert druge festivalske večeri, 12. avgusta.

Zahvaljujući Gradu Sremska Mitrovica konačno smo na jednom od najvećih festivala folklora u zemlji i šire. Venac je jedina ustanova Ministarstva kulture Republike Srbije koja na Kosovui Metohiji radi i živi. Time štitimo i interese našeg naroda, čuvamo tradiciju i naše prisustvo dokazuje da to dobro i radimo. Moram da istaknem da smo povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanica pripremili poseban program, koji ćemo početi da izvodimo od sledeće godine”, rekla je Snežana Jovanović, direktorka Ansambla “Venac”.

Tokom vikenda, treće festivalske večeri „Srem folk festa“ nastupili su ansambli iz Grčke, Meksika, Hrvatske (KUD „Tena“ Đakovo), KUD „Dimitrije Koturović“ iz Beograda i AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada.
Četvrte festivalske večeri nastupili su ansambli iz Slovenije, Hrvatske, KUD „Bratstvo“, Republika Srpska – BiH kao i ansambli iz Meksika i Bugarske.

Program je uobičajeno počinjao u 19.30 časova, svečanim defileom centralnim gradskim ulicama, a program je počinjao u 20.30 časova na svečano uređenom Žitnom trgu.

Svi nastupi su bili spektakularni, nošnje autentične i šarene, a ceo događaj je samo prvo veče pratilo gotovo 4 hiljade ljudi. Za četiri dana trajanja festivala, broj gledalaca bio je oko desetak hiljada. Festival su i ove godine pratile razne manifestacije što je učesnicima i posetiocima pružilo priliku da kupe niz autentičnih sremskih proizvoda.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here